Volledig scherm
Aan de Hoonesweg in Eibergen werd 3000 vierkante meter illegaal gekapt © Frans Nikkels

Illegale kap is groot probleem in Berkelland

BERKELLAND - Er is in de gemeente Berkelland 20.000 vierkante meter groen zonder vergunning verwijderd. Controle daarop blijkt moeilijk.


Van een rijtje knotwilgen langs de weg tot volledige bossen nabij een weiland. De lijst waarop de gemeente Berkelland alle illegale activiteiten met betrekking tot groen bijhoudt, kent een grote verscheidenheid. En die lijst is lang. Liefst 39 verschillende overtredingen in Rietmolen, Beltrum, Neede, Geesteren, Ruurlo maar met name in Eibergen en Rekken staan erop. Opgemaakt in 2015, al kunnen de overtredingen ouder zijn.

Subsidies
Voor de kap van groen hebben die burgers die de regels niet zo nauw nemen een reden, zegt burgemeester Joost van Oostrum. „Agrariërs proberen zo hun perceel te vergroten. Dat heeft te maken met een Europese subsidie die ze kunnen krijgen. Hoe groter het perceel, hoe meer geld.” Een verschil met vroeger is, volgens Van Oostrum, dat de grootte van dat perceel voor die subsidie niet wordt gebaseerd op het kadaster, maar wordt berekend aan de hand van luchtfoto’s. De gemeente heeft in maart van dit jaar over de problemen, die deze wijze van het in kaart brengen met zich meebrengen, een brief gestuurd aan toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma. Berkelland wacht nog altijd op antwoord.

De situaties in Berkelland zijn in kaart gebracht door boa’s, die zelf de wijzigingen in het landschap zagen of hierover door omwonenden getipt werden. Tegen de eigenaren van de grond wordt actie ondernomen; door ze groen te laten terugplanten, bijvoorbeeld. Maar het kan ook verder gaan. „Soms wordt er proces verbaal opgemaakt en dan ligt het in handen van justitie”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Bewuste acties
Wordt er willens en wetens illegaal gekapt door die agrariërs? Van Oostrum: „Laat ik het voorzichtig zeggen. Als mensen het gevoel hebben dat ze aan handhaving kunnen ontkomen, dan worden de regels weleens vergeten. In sommige gevallen gebeurt het bewust, maar niet in alle.”

Raadslid Hans Pelle (PvdA) zette de illegale kap op de agenda. In januari wordt er in de commissie over gesproken. Ook hij is uitgesproken over de werkwijze van de agrariërs. „Dit zijn bewuste acties. Als mensen afhankelijk zijn van 60 vierkante meter grond voor een beetje economisch gewin, dan heb je het niet goed voor elkaar.”

Controles
De gemeente huurde afgelopen jaar 300 uur aan ‘groene boa’s’ in bij de Omgevingsdienst Achterhoek. Die boa’s merkten dat op sommige plekken de bermen wel heel smal werden, omdat ze bij het perceel zijn getrokken. Die constatering kwam bijna altijd achteraf; op heterdaad betrappen in een grote gemeente als Berkelland is nagenoeg onmogelijk. „Die boa’s kunnen niet overal tegelijk zijn.”

Maar zo redeneert Hans Pelle niet. Het PvdA-raadslid vindt dat de controle op dit soort activiteiten niet goed is. „Als je al extra uren moet inhuren, zegt dat genoeg. We hebben te weinig mensen in dienst om hiertegen op te treden.”