Volledig scherm
NEEDE - mevrouw Kistemaker uit Neede, 80-jarig lidmaatschap van de FNV. Huldiging. Hans Hoek van het Algemeen Bestuur van de FNV overhandigt haar het boek Solidaire Helden, waarin zij zelf staat beschreven © Frans Nikkels

In de geest van haar Jan: Needse Willemien voor altijd vakbondslid

NEEDE - In 1938 werd haar man lid van de vakbond. Na z’n dood zette Willemien Kistemaker het lidmaatschap voort. Een FNV-delegatie kwam haar gisteren feliciteren en bedanken: voor tachtig jaar trouwe steun.

Er is koffie met gebak, op de tafel ligt een fraaie bos bloemen en de woonkamer zit deze woensdagmiddag vol met visite. Het is een bijzondere dag voor Willemien Kistemaker. De 89-jarige inwoonster van Neede is niet jarig. Toch is het een feestelijke dag. De FNV is namelijk op bezoek. Enkele afgevaardigden van de vakbond komen haar feliciteren. De hoogbejaarde Needse is een opmerkelijke jubilaris. De FNV feliciteert haar vanwege het 80-jarig lidmaatschap.

Plezier

Tachtig jaar lid terwijl ze ‘slechts’ 89 jaar oud is? Dat roept vragen op. Kistemaker zou dan al op haar negende lid zijn geworden. Maar dat is niet het geval. De weduwe nam na het overlijden van haar man Jan het lidmaatschap over. Dat was in 2012. Ze wist zeker dat ze haar Jan er een plezier mee zou doen. ,,Ik doe dit in het gedachtegoed van mijn man", zegt Willemien, die best een beetje onder de indruk is van al het bezoek.

Fabrieken

Toch zit ze rustig in haar comfortabele stoel. Haar zoons Dinand en Martin vertellen over het leven van hun vader. Op een bijzettafel staat een ingelijste foto van hem. De Needenaar heeft in meerdere fabrieken gewerkt. ,,Hij begon ooit bij een weeffabriek, die allang niet meer bestaat. Het eerste loon was 99 cent per week. Dat zal waarschijnlijk het minimumjeugdloon geweest zijn in die periode. Jan nam dan 1 cent van huis mee, zodat ze hem een gulden konden geven. Dat was nog voor de oorlog, in 1936 of 1937. In die tijd gingen de meesten al heel jong aan het werk. Mijn vader was nog maar 13 jaar. Ook werd hij lid van de vakbond”, zegt Dinand.

Vanzelfsprekendheid

Lid worden van de vakbond was voor Jan een vanzelfsprekendheid, zo blijkt. De arbeiders moesten zich volgens hem verenigen. Dinand en Martin groeiden op in een rood nest. Bij de verkiezingen kon de PvdA steevast op zijn stem rekenen. Het nieuws werd gelezen in Het Vrije Volk en wekelijks viel de VARA-gids op de deurmat. Willemien luistert instemmend naar het verhaal dat haar zoons over Jan vertellen. Ook zij omarmt het sociaaldemocratische gedachtegoed. Zes jaar geleden overleed haar man op 87-jarige leeftijd. Willemien stond daarna voor de keus: de FNV blijven steunen of het lidmaatschap opzeggen. Ze koos voor de eerste optie. Bij de FNV vervalt het lidmaatschap niet automatisch bij een overlijden. ,,Dat kan door de partner worden voortgezet. Willemien heeft daarvoor gekozen. Het lidmaatschap is alleen overdraagbaar op een partner. Dus niet op kinderen", legt landelijk FNV-bestuurslid Hans Hoek uit.

Boek

Hoek is niet met lege handen naar Neede afgereisd. Hij heeft een geschenk meegenomen. De FNV heeft interviews afgenomen van leden die tachtig jaar op de ledenlijst staan. Die verhalen zijn gebundeld in het boek Solidaire Helden. ,,Er zijn negentien interviews met foto's. Het verhaal van Willemien Kistemaker begint op pagina 41." De jubilaris glundert. Ze is blij met het boek. ,,Ik zet het vooraan in de boekenkast. Het is een mooi aandenken. Ook is het mooi dat mijn achterkleinkinderen later iets kunnen lezen over mij", vindt Willemien, die twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen heeft. De FNV heeft bij haar een goede beurt gemaakt. De vakbond kampt met een teruglopend ledenaantal, maar Willemien piekert er niet over het lidmaatschap op te zeggen. Zij blijft de FNV trouw. In de geest van haar Jan.