‘It geat oan!’ - althans er kan woensdagmorgen
geschaatst worden in buurtschap Holterhoek

VideoEIBERGEN - Het ijs op de natuurijsbaan in de Eibergse buurtschap Holterhoek groeit hard genoeg om de ijsbaan woensdagmorgen te kunnen openen voor publiek. IJsmeester Harrie Overkamp stond maandagmorgen al op het ijs en roept enthousiast ‘it geat oan!’. 

De ijsbaan in ‘de’ Holterhoek bij café/camping De Goede Hoop hoort vaker bij de eerste natuurbanen waar de schaatsen kunnen worden ondergebonden. Vorig jaar nog kon twee weken worden geschaatst in de Eibergse buurtschap. 

Waar andere banen nog de naweeën ondervinden van de droge zomer van vorig jaar en er dus te weinig water is om nu in ijs te veranderen, plukt Overkamp er nu juist in positieve zin de vruchten van. “Normaal staat er 70, 80 centimeter water. Nu maar 50 centimeter. Daardoor is het dit keer extra snel voldoende bevroren. Nog niet om nu massaal het ijs op te kunnen gaan. Ik heb er al wel opgestaan, maar het is nog niet verantwoord om nu massaal op te gaan. Maar met de ijsgroei van nog twee dagen en nachten kan het.”

Toezicht

Vader Harrie en zoon Rick Overkamp regelen onderling dat steeds zowel de ijsbaan toezicht kent als bezoekers die willen opwarmen bij de kachel in het café, daar terecht kunnen.

De 500-meterbaan gaat woensdag 23 januari om 10 uur open. De toegang is gratis; de particuliere baan bedruipt zich van horecabestedingen in het tegenoverliggende café De Goede Hoop.

Volledig scherm
Harrie Overkamp op het randje van de ijsbaan in de Eibergse buurtschap Holterhoek. © Peter Zandee