Volledig scherm
Sneeuwschuiven op de ijsbaan Holterhoek bij cafe Overkamp. © Harrie Overkamp

'It giet oan' in de Holterhoek

EIBERGEN - "It giet oan!", meldt uitbater Harrie Overkamp van Café Overkamp in de buurtschap Holterhoek telefonisch bijna juichend.

Aan de rest van de boodschap is geen woord Fries: "Vanaf zaterdagmorgen elf uur zijn schaatsers welkom op het ijs van onze baan. Hij is geveegd. Het is wel eens mooier ijs geweest, maar je kunt schaatsen!" Overkamp zegt van dag tot dag te moeten bekijken hoe het verder gaat. "Voor maandag en dinsdag wordt weer sneeuwval voorspeld. Zoals het nu is, vegen we de sneeuw die komt er gewoon af. Het belangrijkst is dat het blijft vriezen."

Schaatsers hebben vrij toegang tot de baan in Holterhoek. Overkamp: "Alleen als het te druk wordt, moeten we misschien maatregelen nemen en bijvoorbeeld niet meer dan honderd mensen tegelijk het ijs op laten."

Somberder is woordvoerder Raph Schouten van Openluchttheater Eibergen, waar de Eibergse brandweer eerder deze week heeft geholpen om het voorplein voor het podium in het amfitheater weer onder water te zetten. Het ijsbaantje dat de organisatie van het openluchttheater hier wilde kweken, kan vooralsnog niet aan de vraag beantwoorden. Schouten: "De sneeuw heeft het een beetje verprutst. Het is gewoon geen mooi ijs geworden waar je op kunt schaatsen. We moeten de boel nog even dichthouden en hopen dat de vorst verder zijn werk doet."