Rondom de Jacobskerk is een begin gemaakt met het opbouwen van de steigers, benodigd voor de restauratie.
Volledig scherm
Rondom de Jacobskerk is een begin gemaakt met het opbouwen van de steigers, benodigd voor de restauratie. © Jan Ruland van den Brink

Jacobskerk in Winterswijk negen maanden in de steigers

WINTERSWIJK -  De Jacobskerk op de Markt in Winterswijk gaat de komende negen maanden schuil achter een gordijn van steigermateriaal. De steigers sluiten het grootste deel van de kerk en toren in om de 750.000 euro kostende restauratie mogelijk te maken.

Bijna dertig jaar na de vorige restauratie zijn de kerk en ruim zestig meter hoge toren op de Markt toe aan een opknapbeurt. Vorig jaar zomer concludeerden ingeschakelde monumentenadviseurs dat de technische staat aanzienlijk slechter was dan uit de rapportages van de Monumentenwacht bleek. Het werk omvat onder meer vernieuwing van het voegwerk en herstel van leien op het dak.

Steigerdoek

Het verzoek van de gemeenteraad om de steigers in te pakken met doek waarop iets moois kon worden geprint, is niet gehonoreerd. Volgens een woordvoerster van de gemeente vond de steigerbouwer dat steigerdoek niet wenselijk vanwege de windbelasting en de bijbehorende kans op schade. Op de onderste 2,5 meter van de steigers worden platen vastgemaakt, waarop illustraties uit Winterswijk zijn  aangebracht.

Het steigermateriaal staat pal voor de toren opgesteld.
Volledig scherm
Het steigermateriaal staat pal voor de toren opgesteld. © Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink