Het gebouw op het Leo Stichting-terrein waarin eerder Vivence/Zorg Stichting Vivence (ZSV) was gevestigd. Per 1 juni gaat Domus Dolcis Domus er van start.
Volledig scherm
Het gebouw op het Leo Stichting-terrein waarin eerder Vivence/Zorg Stichting Vivence (ZSV) was gevestigd. Per 1 juni gaat Domus Dolcis Domus er van start. © Peter Zandee

Jongerencrisisopvang Domus Dulcis Domus vestigt zich op Leo Stichting

BORCULO - In het pand van de failliete zorgorganisatie ZSV / Vivence aan de Slotlaan wordt de komende maand crisis- en overbruggingsopvang voor minderjarigen Domus Dulcis Domus gevestigd.

Het ZSV-logo siert nog de gevel en een bordje dat aan de Slotlaan naar huisnummer 3 wijst. Eerder zat jeugdzorginstelling Vivence hier. Die veranderde van naam in ZSV, trok zich uit Borculo terug en ging uiteindelijk failliet na fraude met zorggelden door de Rotterdamse directeur.

Behalve het logo herinnert weinig daar verder aan. In  het pand wordt al schoongemaakt en vinden gesprekken plaats met toekomstige personeelsleden. Per 1 juni moet hier Domus Dulcis Domus van start gaan: crisisopvang en overbruggingsopvang voor kinderen tussen 6 en 18 jaar die tijdelijk niet thuis of bij familie of vrienden kunnen wonen.

DDD

Domus Dulcis Domus - vrij vertaald 'home sweet home' - is een project van de in Holten gevestigde GGZ-jeugdzorginstelling Noalies. Noalies is een organisatie die zich bezighoudt met met name dagbesteding en ambulante hulp aan GGZ cliënten. Maximaal 28 dagen kunnen jongeren in DDD verblijven, en dat eventueel nog een keer zo'n periode.

Sportvoorzieningen

Noalies-directeur Erik Zwoferink: "De locatie bij Borculo heeft de goede bestemming om er direct aan de slag te kunnen gaan. Ook belangrijk is dat je er de ruimte en voorzieningen hebt om bijvoorbeeld op sportgebied te kunnen bieden wat in de programma's voor deze jongeren past."

Advertentie

Op het vroegere Leo Stichtingscomplex enkele kilometers buiten Borculo voelen sommige bewoners zich een beetje overvallen door de onaangekondigde komst van nieuwe gebruikers. Een advertentie in regionale kranten om personeel  te werven voor 'DDD' - onder andere begeleiders, een orthopedagoog, psycholoog en gedragstherapeut -  kondigde nu vestiging van de nieuwe jeugdzorginstelling aan.

Overleg

Buurtbewoner Azem Hendriks: "Eerst een persoonlijke kennismaking was natuurlijk beter geweest. Aan de andere kant: we weten dat de gebouwen deze bestemming hebben, en zijn vanuit het verleden jeugdzorginstellingen gewend. Met voorgangers hadden we als buurt een of twee keer per jaar overleg; verder had je telefoonnummers om iemand te kunnen bellen als er wat was."

Zwoferink: "Dat contact met de buurt, dat komt er. We willen voordat we echt van start gaan, zeker nog persoonlijker kennismaken. En die contactinfo krijgen onze buren natuurlijk."