KAART | Lasten stijgen het hardst in Berkelland
BORCULO - Het leven is in vrijwel alle gemeenten duurder geworden in 2021. Het overgrote deel van de gemeenten verwacht dit jaar meer inkomsten uit lokale heffingen, zoals de ozb en de rioolheffing. Berkelland kent de grootste stijging in de Achterhoek en Twente met 18,6 procent.
Delen per e-mail
In de Achterhoek verwacht alleen Oost Gelre een daling van inkomen uit lokale heffingen. De verwachte opbrengst stijgt relatief het hardst in Berkelland (+18,6 procent). De gemeente staat daarmee landelijk gezien zelfs op de derde plek. Alleen in Overbetuwe en Veere is de stijging nog harder.
Landelijke cijfers
In totaal hebben de Nederlandse gemeenten zo’n 11,3 miljard euro aan inkomsten begroot, tegenover zo’n 10,8 miljard in 2020. Dat is een stijging van meer dan vier procent, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Bijna driekwart van de gemeentelijke belastingen wordt opgehaald uit de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Volgens het statistiekbureau stijgt de opbrengst uit deze heffingen dit jaar flink: voor de afvalstoffenheffing gaat het om de grootste stijging sinds 1995.
De stijging van de reinigingsheffingen wordt veroorzaakte door de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval. Dit vertaalt zich in hogere heffingen. De afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten mogen niet meer opbrengen dan de bijbehorende taak of dienst kost.
Voor de ozb gaat het om de grootste stijging sinds 2004. Volgens het CBS geven veel gemeenten aan dat een (extra) verhoging van de ozb één van de maatregelen is om de begroting sluitend te maken. De verandering van de opbrengst ozb wordt bepaald door de ontwikkeling van de waarde van vastgoed zoals woningen (WOZ-waarde). De tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld.
Gemeentelijke lasten voor huurders stijgen sneller
Dat de gemeentekassen dit jaar meer gespekt worden is terug te zien aan de bedragen die inwoners betalen. Eerder deze maand maakte onderzoeksinstituut COELO op basis van een steekproef bekend dat huiseigenaren dit jaar ruim zes procent meer kwijt zijn aan gemeentelijke heffingen. Huurders betalen dit jaar acht procent meer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Driegangenmenu en blauwe lichtbril: zo komen medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis gezonder de nacht door
DOETINCHEM - De nachtdiensten in het Slingeland Ziekenhuis krijgen vanaf 1 maart elke nacht een ‘driegangenmenu’ aangeboden. Dat is het resultaat van een succesvolle proef in het Doetinchemse ziekenhuis om het medisch personeel gezonder en alerter de nacht door te helpen. -
PREMIUM
Karakteristieke beuken bezwijken door droogte
EIBERGEN - Ze staan er al ongeveer een eeuw en vormen een bijzonder landschapselement in het buitengebied van Eibergen. Maar sinds eind vorige week vallen er gaten in de beukenrijen aan de Kranenweg. Oorzaak: droogte. -
Oud-verpleegkundige tbs-kliniek Oldenkotte Margriet Wiedemeyer ‘terug’ bij Dimence als directeur bedrijfsvoering
REKKEN/DEVENTER - Nee, tbs-kliniek Oldenkotte bestaat niet meer. Maar Margriet Wiedemeyer (45), die daar in de forensische zorg begon als verpleegkundige, keert toch een beetje terug. Ze is de nieuwe directeur bedrijfsvoering bij Dimence. En Transfore, waar ‘Oldenkotte’ in op ging, is daar een stukje van. -
video
Melvin Drenthen opent zijn kringloop in Glanerbrug uit protest: ‘Signaal dat het zo niet langer kan’
GLANERBRUG/EIBERGEN - Melvin Drenthen, eigenaar van de gelijknamige kringloopwinkels in Eibergen en Glanerbrug, opende dinsdag zijn winkels uit protest. Het was even als vanouds maar na slechts drie en een halfuur moest hij de deuren op last van handhavers weer sluiten. „Hoop dat signaal is overgekomen dat zo niet langer kan.” -
Burgemeester Berkelland: ‘We gaan niet bij elke winkeldeur staan controleren’
BORCULO - Houden Berkellandse winkeliers zich aan de nieuwe coronaregels? Gemeente en politie gaan daar vanaf woensdag op toezien, maar alleen ‘bij duidelijk zichtbare excessen’, zegt burgemeester Joost van Oostrum. „We gaan niet bij elke winkeldeur staan controleren of klanten vier uur van tevoren een afspraak hebben gemaakt.”
-
PREMIUM
Februari was goed nat: tevredenheid over herstel Achterhoekse grond, maar waken voor nieuwe droogte
WINTERSWIJK - Er is tevredenheid over het herstel van de droge grond in de Achterhoek. Tegelijkertijd waarschuwt Waterschap Rijn en IJssel dat een droge maand maart voor nieuwe problemen kan zorgen. -
PREMIUM
LTO verbolgen over glyfosaatverbod van waterschap Vechtstromen: 'Te snel gehandeld'
ALMELO/ZWOLLE – LTO Noord is boos over het glyfosaatverbod dat vorige week door het waterschap Vechtstromen is genomen. De boerenbelangenorganisatie vreest in de toekomst meer voor boeren nadelige besluiten. -
PREMIUM
Groot onderzoek naar coronavaccin in de Achterhoek: ‘Bij wie werkt het vaccin goed, en waarom is dat zo?’
DOETINCHEM - Wie moet er straks elk jaar een prik krijgen tegen corona? Hoe goed werkt het coronavaccin bij mensen boven de 50 jaar? En hoe goed bij hoogbejaarden tussen de 80 en 90 jaar? En waardoor komt dit?