Volledig scherm
Jeroen Kramer en zoon Pim Kramer na het besluit om te stoppen met de zaak per 1 november. © Frans Nikkels

Kamer van Kramer in Neede failliet

NEEDE - De kantoorboekhandel Kamer van Kramer aan de Oudestraat in Neede is dinsdag door de rechtbank in Zutphen failliet verklaard.

De winkel in de Oudestraat was al sinds 1 november gesloten. Jeroen Kramer wilde met zijn zoon niet ‘het orkestje van de Titanic’ zijn, dat door blijft spelen terwijl het schip in de golven verdwijnt, zo vertelde hij in oktober aan deze krant.  Hij weet het zinkende schip uit zijn beeldspraak vooral aan veranderend consumentengedrag en opkomende internetwinkels.

Doodsteek

Toen ING vorig jaar besloot om het servicepunt te sluiten vormde dat de doodsteek. „Voor ons betekent het dat een deel van onze inkomsten wegvalt. Op jaarbasis is dat een wezenlijk deel, dat we niet kunnen missen. Tien jaar geleden was expansie het credo. Vanaf 2003 hadden we een zaak in Borculo erbij. Toen kwam de crisis en werd het krimpen, efficiency, bezuinigen...”, aldus Kramer in oktober in een interview met deze krant.

Volledig scherm
Kamer van Kramer met rechts De Harmonie. foto Peter Zandee

Faillissement

Toch komt het faillissement nog als een verrassing. Behalve de Vennootschap onder Firma Kamer van Kramer zijn ook beide persoonlijk aansprakelijke vennoten Jeroen en zijn zoon Pim failliet verklaard door de rechtbank. 

Mr. E.H. Steentjes uit Lichtenvoorde was door de rechtbank aangewezen als curator, maar die heeft de opdracht teruggeven. „Vanwege tegenstrijdige belangen”, aldus een woordvoerder van het advocatenkantoor. Wie nu de curator wordt, is nog onduidelijk.