Volledig scherm
Drie kandidaten hebben zich aangemeld om een gokhal in het Eibergse centrum te vestigen. © archief

Kans op komst gokhal naar Eibergen steeds reëler

BORCULO/EIBERGEN - Drie kandidaten hebben zich aangemeld om een speelautomatenhal te beginnen in Eibergen. Afgelopen voorjaar deed de gemeente hiertoe een oproep. Berkelland voert nu een speciaal Bibobonderzoek uit drie gegadigden om te voorkomen dat een bedrijf met criminele banden de vergunning krijgt.


Nadat de politiek in april groen licht gaf voor de vestiging van een speelautomatenhal in het centrum van Eibergen, deden burgemeester en wethouders van Berkelland een oproep richting belangstellende ondernemers om zich te melden.

„Uiteindelijk hebben zich drie bedrijven een aanvraag ingediend om een hal te mogen beginnen”, deelt een gemeentelijk woordvoerder mee. De namen van de betrokken exploitanten worden in dit stadium nog niet genoemd. Het ligt voor de hand dat Crowntek daarbij ook zit, het bedrijf uit Duiven dat zich in 2015 in het Borculose raadhuis meldde met het verzoek of het een gokhal in Eibergen mocht openen. Dat leidde ertoe dat Berkelland afgelopen voorjaar koos voor een open inschrijvingsprocedure, omdat anders andere geïnteresseerden zich er dan op zouden kunnen beroepen dat er geen sprake was geweest van eerlijke mededinging.

Bibobonderzoek

De gemeente bekijkt momenteel of de drie aanvragen voldoen aan de regels die de gemeenteraad eerder stelde. Bovendien wordt een zogenaamd Bibobonderzoek afgewikkeld. Daarmee wordt verhinderd dat de vergunning voor de speelautomatenhal wordt verstrekt aan een bedrijf dat wellicht criminele activiteiten faciliteert. De zegsman vanuit het raadhuis: „Een dergelijke aanpak valt te vergelijken met een verzoek om een horecavergunning toe te wijzen. We verwachten dat in de loop van september duidelijk of de gegevens van de drie kandidaten voldoen aan de door ons gestelde voorwaarden. Al met al wordt het wel steeds reëler dat Eibergen een gokhal krijgt, doordat er zich meerdere gegadigden hebben aangemeld.” Wanneer er meer dan één ondernemer overblijft na de selectie, zullen B en W daaruit een keuze moeten maken.

Uit een gemeentelijke notitie werd eerder duidelijk dat gemeente een speelautomatenhal in het kernwinkelgebied van Eibergen zelfs beschouwd als een passende aanvulling op de bestaande uitgaansmogelijkheden in het dorp. Verder neemt het een stukje leegstand weg. Er gelden wel restricties: bezoekers dienen minstens 21 jaar te zijn en het aantal aanwezige gokkasten wordt beperkt in de ruimte.

Negatieve aspecten als een toenemende kans op gokverslaving blijken nauwelijks aan de orde. De instelling Iriszorg gaf aan dat slechts 1 procent van haar cliënten verslaafd aan gokken.

Voor de speelhal in Eibergen zijn meerdere locaties in beeld: aan De Hagen, de Grotestraat, de Kerkstraat, de Kluiversgang en de J.W. Hagenstraat. De Eibergse Ondernemers Vereniging (EOV) toonde zich tot nu toe verdeeld over de komst van de voorziening.