Volledig scherm
Het seniorencomplex De Waaier aan de Zwaluwstraat in Neede. © Archief TC Tubantia

Kapotte lift dupeert bewoners seniorencomplex De Waaier in Neede

NEEDE - Het probleem komt in Neede opvallend vaak voor: een kapotte lift in een seniorencomplex. Bewoners van De Waaier zijn nu het slachtoffer.


Het is niet de eerste keer dat de lift in het appartementengebouw aan de Zwaluwstraat defect raakt. Dit was in 2015 eveneens het geval en in voorgaande jaren ook al. „En dat terwijl het de enige lift in het pand is en er allemaal mensen van boven de tachtig wonen die niet zo mobiel zijn”, vertelt een man wiens hoogbejaarde vader in De Waaier resideert. Hij bracht het verhaal naar buiten.

„Ik ben als mantelzorger actief voor m’n vader. Je probeert de mensen van achter de geraniums te krijgen, maar dat lukt op deze manier nooit.”

Zijn vader kwam afgelopen woensdag vast te zitten in de cabine, en sindsdien functioneert het apparaat niet meer.

„Natuurlijk bel je dan met het nummer van leverancier en onderhoudsbedrijf Otis in Utrecht dat bij de lift staat voor het geval er sprake is van een storing. Nou, toen kreeg ik me toch een grote mond...”

„En bij de eigenaar van het gebouw, corporatie ProWonen, hebben ze ook geen oplossing paraat. Ja, ik hoorde dat ze problemen hebben met Otis. Maar wat heb ik daar nu aan?”

„Verder vertellen ze me dat het om een kapotte zekering gaat, die helemaal uit Portugal moet komen en dat het daarom allemaal zo lang duurt. Het kan zo nog dagen duren voor het opgelost is.”

Zetel als Tante Rikie

Intussen staan er elke dag vanaf half negen ’s morgens begeleiders klaar die de bewoners desgewenst op een stoel naar beneden transporteren. „Maar die zijn er ook alleen maar overdag. In de avonduren kunnen al die oudjes geen kant op. Het is te triest voor woorden. Vooral ook omdat de mensen op een gammel stoeltje naar de begane grond gaan. Je zou zeggen dat zij ook wel eens in net zo’n mooie zetel gedragen zouden mogen worden als Tante Rikie over het veld van het recente Zwarte Cross-festival in Lichtenvoorde. Valt dat niet te regelen?”

De man, die niet met zijn naam in de krant wil, vertelt dat hij ProWonen ook al eens de suggestie deed om een tweede lift in het seniorencomplex te plaatsen. Dat zou geen overbodige luxe zijn, gezien alle misère in de voorbije jaren.

Uit de reactie bleek, dat dit allemaal niet zo eenvoudig was. „De bewoners betalen wel zo’n 700 euro huur per maand. En dan heb ik het nog niet eens over de servicekosten die er ook nog bijkomen. Maar ik weet nu nog niet waarom zo’n tweede lift niet kan.”

Buiten gebruik

Een soortgelijk voorval had vorige zomer plaats bij seniorencomplex De Werf aan de Hofmaat. Daar was de enige lift ruim een week buiten gebruik.

Het in 2002 opgeleverde De Waaier-complex bestaat uit 23 seniorenwoningen. Eerder zorgden bevroren waterleidingen op de galerij al voor problemen. Daarvoor kregen de bewoners destijds een financiële compensatie.

ProWonen kon nog geen reactie geven.