Volledig scherm
De Beltrumse kerk heeft muurschilderingen van grote kunsthistorische waarde. © Frans Nikkels

Kerk in Beltrum krijgt 20.000 euro voor restauratie muurschilderingen

BELTRUM - De gemeente Berkelland trekt 20.000 euro uit voor een bijdrage aan de restauratie van muurschilderingen in de Beltrumse parochiekerk Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming, ook bekend als Mariakerk. 

Het gaat om muurschilderingen van kunstschilder Bach uit 1929-1931 die tijdens de opknapbeurt van de kerk, die is uitgevoerd tussen 2014 en 2016, tevoorschijn zijn gekomen. Een deel van de afbeeldingen werd in de jaren zestig overgeschilderd. 

De gehele restauratie kost meer dan 160.000 euro. Een groot deel daarvan, een kleine ton, wordt gefinancierd door de provinciale subsidie. Daarnaast heeft de Beltrumse gemeenschap ook nog eens 30.000 euro opgehaald. 

De wandschilderingen van Bach zijn op en bij het altaar van de kerk te zien. De muurschilderingen hebben geleid tot een onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. „Zij waren verbaasd en verrast over wat ze zagen”, aldus wethouder Joke Pot. Het blijkt dat Beltrum een van de weinige werken van kunstschilder Bach heeft die nog vrijwel geheel intact zijn. Onder andere de voorstelling van Jezus op de Calvarieberg omgeven door een triomfboog en de Jozef en Maria altaren zijn van hoge kwaliteit en van grote kunsthistorische waarde, aldus de Rijksdienst.