Volledig scherm
HAARLO - Kindercentrum 't Zunneke draait inmiddels een half jaar en wordt zondag officieel geopend. Vlnr: Jeroen Straathof, Jolein Buil en Miranda Markink. Foto Emiel Muijderman © Emiel Muijderman

Kindcentrum draait ‘als ’n Zunneke’

HAARLO - Het nieuwe kindcentrum in Haarlo wordt zondag officieel geopend. Maar hoe draait de zelfstandige peuter- en buitenschoolse opvang in kulturhus 't Stieltjen eigenlijk?

'We gaan het gewoon zelf doen!’ Dat zeiden Jolein Buil en Miranda Markink een half jaar geleden, toen bleek dat de peuterspeelzaal in Haarlo door bezuinigingen en strengere professionaliteitseisen niet langer zelfstandig kon voortbestaan. Terwijl de peuteropvang in zo goed als alle (kleine) kernen in Berkelland werd overgenomen door grote ‘kinderopvangreuzen’ als de SKE of Allio, kreeg Haarlo een eigen zelfstandige organisatie: ’t Zunneke.

Het kindcentrum in kulturhus ’t Stieltjen wordt zondag officieel geopend, maar draait volgens de initiatiefnemers sinds de zomervakantie al ‘als ‘n Zunneke’. „Alle kinderen van de peuterzaal zijn overgestapt naar onze peuteropvang. En we hebben zelfs enkele kinderen uit Eibergen”, vertellen Miranda en Jolein, die samen met Jeroen Straathof het bestuur van de stichting vormen.

„We stonden voor de keuze: stoppen met peuteropvang in Haarlo, in zee gaan met een grote organisatie of zelf iets van de grond tillen. We hebben voor het laatste gekozen, omdat je dan zeker weet dat de peuteropvang niet verdwijnt uit Haarlo. Want dat is het eerste wat grote organisaties doen als ze moeten bezuinigen: kleine vestigingen sluiten en de opvang centreren in grotere kernen”, zegt voorzitter Jeroen Straathof.

Volgens hem is de aanwezigheid van goede en betaalbare peuteropvang is van groot belang voor de leefbaarheid. „Zo blijf je als dorp aantrekkelijk voor jonge ouders met kinderen en dat is weer voor levensbelang voor de school. We huren ruimte in ’t Stieltjen en dat is weer goed voor het kulturhus en dus voor de leefbaarheid van heel het dorp.”

Zondag houdt ’t Zunneke van 15.00 uur tot 17.00 uur open dag. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen, kunnen zich laten schminken en kunnen meedoen aan workshops. Ook wordt er een ballonnenwedstrijd gehouden.

Lees het hele verhaal in de editie Achterhoek van de Twentsche Courant Tubantia van zaterdag

www.zunneke-haarlo.nl