Volledig scherm

Krediet gemeente voor zonnepanelen

BORCULO - Huizen en boerderijen kunnen op energiegebied een stuk duurzamer worden gemaakt, maar de eigenaar heeft daar niet altijd het geld voor beschikbaar. Daarom steekt de gemeente Berkelland 2 miljoen in een fonds waaruit geld kan worden geleend voor zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp voor warmte/koudeopslag en/of een kleine windturbine.

Het Berkellandse college van B en W heeft daar deze week toe besloten. Het geld wordt bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten ondergebracht, die het tegen 3 procent uitleent aan Berkellanders. Die kunnen bedragen lenen tussen de 2.500 en 25.000 euro voor de te treffen duurzaamheidsmaatregelen.

Berkelland leent het geld zelf van de Bank Nederlandse Gemeenten voor 2 procent, zodat het kapitaal in principe licht groeit. Het fonds moet blijven rouleren.

De Berkellandse gemeenteraad beslist op 2 april over het instellen van de kredietregelening. Berkelland is voor zover bekend de derde Achterhoekse gemeente die bij het investeringsfonds aanhaakt; Oost Gelre en Aalten gingen Berkelland voor. Landelijk doen nu zo'n 70 gemeenten mee.

Meer in De Twentsche Courant Tubantia, editie Achterhoek, van vrijdag 22 februari.