Volledig scherm
© Pix4Profs/Peter Braakmann

Krijgen Noordijk, Rekken en Rietmolen ook glasvezel? ‘Het komt goed!’

NOORDIJK - Krijgen Noordijk, Rekken en Rietmolen ook supersnel internet via glasvezel? Het benodigde aansluitpercentage van 35 procent is nog niet gehaald. ‘Maar het komt goed’

Inwoners van Noordijk, Rekken en Rietmolen kunnen zich nog tot 23 september aanmelden voor een glasvezelaansluiting. Alleen als minimaal 35 procent van de huishoudens zich opgeeft, krijgen deze Berkellandse kernen ook daadwerkelijk glasvezel. 

‘100 procent vertrouwen’

Zover is het nog niet, blijkt uit de jongste cijfers van Glasvezel Buitenaf. Noordijk is op dit moment koploper met 28 procent, Rekken zit op 17 procent en Rietmolen op 16 procent. „Maar ik heb er honderd procent vertrouwen in dat het helemaal goedkomt”, zegt woordvoerster Teresa Moriana van Glasvezel Buitenaf. „Onze ervaring leert dat het vooral in de laatste week en in het laatste weekeinde alsnog storm loopt.  Belangen-organisaties komen dan ook in actie, omdat ze het belangrijk vinden dat hun dorp glasvezel krijgt.”

Kans laten lopen

Toch is het wel eens voorgekomen dat er een kern is overgeslagen omdat het benodigde percentage niet is gehaald. „En dat zou jammer zijn. Want een dorp laat dan wel de kans op supersnel internet lopen. Bovendien is de aanleg gratis. Het enige wat de inwoners moeten doen is een glasvezelabonnement voor een jaar afsluiten bij één van de vier dienstaanbieders: Caiway, Online, Delta of Helden van Nu.”

Moeilijker

Glasvezel Buitenaf voorzag eerder het buitengebied van supersnel internet. „Daar was de nood het hoogst, omdat daar alleen internet via de telefoonlijn mogelijk was. Nu gaan we ook de kleine kernen van glasvezel voorzien. Het loopt daar soms wat moeilijker, omdat er soms al kabeltelevisienetwerk ligt, waar internet via coaxkabel mogelijk is. Via glasvezel is toch echt een stuk sneller”, aldus Moriana.

Inmiddels heeft de eerste kern in de Achterhoek de benodigde 35 procent gehaald: Kranenburg. Ook Halle (32 procent) en Toldijk (33 procent) zijn  er bijna.