Volledig scherm

Kunst en poëzie op begraafplaats alsnog van de grond

EIBERGEN - Kunst in combinatie met troostrijke en verdiepende gedichten om de gedachten te geleiden of te stimuleren. De algemene begraafplaats aan de Haaksbergseweg in Eibergen wordt er binnenkort mee verrijkt. "Het is een heel origineel initiatief dat nog stamt uit de tijd van de gemeente Eibergen", weet burgemeester H. Bloemen van Berkelland.

De nieuwe fusiegemeente had tot nu toe geen geld om het plan uit te voeren, maar dankzij financiële bijdragen van de Stichting Uitvaartzorg Eibergen en de provincie Gelderland gaat het nu wel lukken. "En daar ben ik heel blij om", aldus Bloemen.

Het college van B en W heeft kunstenaar René Knip uit Amsterdam opdracht gegeven om zeven masten van cortenstaal te maken. Dit materiaal krijgt een bruine roestlaag. De masten worden getooid met glanzende, vergulde delen in verschillende vormen.

Nog deze zomer moeten de kunstwerken een plaats krijgen op de begraafplaats. Samen met zeven gedichten, die na een oproep in deze krant en op de gemeentepagina door mensen uit het hele land zijn opgestuurd. De gedichten zijn geselecteerd door de kunstcommissie, de Eibergse kerkgenootschappen, het Humanistisch Verbond en enkele literair geïnteresseerde inwoners van Eibergen. Het moest daarbij gaan om literaire gedichten die troost bieden of de gedachten stimuleren en niet om dichtregels, die nabestaanden soms bij een rouwadvertentie plaatsen. Bij de opening van het project blijkt welke gedichten geselecteerd zijn.