Volledig scherm
Singersongwriter Miranda Rooks met haar gitaar. © Robin Hilberink

Kunstlokaal: Ondernemende singer-songwriter uit Eibergen

EIBERGEN - Haar ouders zagen het niet aankomen,  maar Miranda Rooks (20) uit Eibergen wist een aantal jaren geleden al, dat ze professioneel zangeres wilde worden.

Scholier Miranda was altijd al veel met muziek bezig, niet alleen door er naar te luisteren, maar ook door bij wijze van sport op te dansen. Dus dat ze ‘later’ iets in de muziek zou gaan doen, stond voor haar als een paal boven water. Haar plan kreeg op de middelbare school meer vorm. Daar was het dat ze begon met zingen en op enig moment meedeed aan een wedstrijd. „Ik had mezelf gewoon voor  het blok gezet door me aan te melden en het pakte goed uit”, vertelt ze. „Mijn ouders waren enigszins geshockeerd, in positieve zin, want ik bleek beter te kunnen zingen dan zij dachten.”  

Ondernemend

De volgende stap was de opleiding waar ze nu op zit. Aan het Rijn IJssel college in Arnhem studeert ze voor ondernemend muzikant. Dat lijkt goed bij haar te passen, want ondernemend is ze. Maar de opleiding is natuurlijk vooral bedoeld om muzikanten te leren hoe ze ondernemer worden. Tenslotte zijn de meesten ZZP-er.

Verborgen wereld

„Je leert om je eigen product te maken, hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen, te weten wat er mogelijk is op de arbeidsmarkt en vooral te leren waar je het zoeken moet. Want het is een verborgen wereldje, het duurt lang voordat je weet waar je moet zijn. Het is echt wel meer dan alleen maar liedjes  schrijven en een beetje oefenen.”  

Podia zoeken

Het bleef niet bij zingen alleen, op enig moment besloot de jonge Eibergse om gitaar te leren spelen, zodat ze zichzelf kon begeleiden. Haar gitaardocent gaf ook zangles, dat kwam goed uit. Anderhalf jaar geleden begon ze met zelf liedjes schrijven. En inmiddels treedt ze met haar akoestische popsongs ook op. „Af en toe gooi ik er een cover tussendoor, dat vinden de mensen toch vaak  leuk, om even iets bekends te horen.” Nu nog zoekt ze zelf haar podia en treedt ze zaterdagmiddag als singer-songwriter op in Theater Berkelland in Eibergen  tijdens de open podiumdag.