Volledig scherm
© Jan van den Brink

Lachen met allochtonen: Achterhoekers maken YouTube-serie Buutnlanders

GROENLO – Van een geintje op Facebook tot een echte YouTube-serie. In Buutnlanders een kijkje in het leven van Grollenaren Ehaab Amairi (19) en Danny Haek (21), allochtonen in de Achterhoek. Een serie die doet denken aan de humor van New Kids en de eenvoud van Van Jonge Leu en Oale Groond.

Ehaab Amairi en Danny Haek zijn twee handen op één buik. Hun roots liggen in Libanon en Irak, hun hart in de Achterhoek. En dat schept een band. “We kennen elkaar al vijftien jaar”, vertelt Haek. In Buutnlanders maken de kameraden hun acteerdebuut.

Grap
Het concept van de serie begon als een grap. “We praten samen veel in het dialect, of onze eigen versie daarvan haha… Een filmpje van dat gebrabbel plaatsten we op Facebook”, vertelt Haek. Het grappige filmpje bracht jongerenwerker Talie Wijlens (34) van bureau Mazzel op een idee: een Youtube-serie vol sketches met de titel Buutnlanders.

Integratie
Wijlens schakelde de hulp in van oude bekenden Henri Welling (streektaalzanger uit Zeddam) en Armin Scheuten (acteur en dramadocent uit Aalten). Met succes, want de eerste zeven minuten durende aflevering van Buutnlanders staat inmiddels online. “Dit is wel iets unieks”, zegt kenner Armin Scheuten. “Deze jongens zijn het voorbeeld van integratie.”

Serieuze boodschap
Achter de vele grappen en grollen schuilt ook een serieuze boodschap. De ideale wereld treffen we volgens de nieuwbakken acteurs in hun sketches. Een wereld waar autochtoon en allochtoon naast, maar ook met elkaar leeft. Amairi: “Ik heb me in Groenlo nog nooit anders dan anderen gevoeld en ik voel me hier echt welkom.” Haek knikt instemmend. “Discriminatie begint bij jezelf. Neem geen slachtofferrol aan.” De vrienden komen vaak genoeg in de Randstad en zien dat het er daar wel anders aan toegaat. Minder ruimte, meer mensen en daardoor volgens hen meer racisme. Haek: “Maar het gaat erom hoe je zelf met negatieve reacties omgaat. Het westen kan een voorbeeld nemen aan het platteland.”

De eerste reacties op de serie zijn tot hun grote vreugde lovend. Bekijk hier de eerste aflevering zelf:

Dit is de eerste aflevering van de Youtube serie Buutnlanders. Deze serie laat op ludieke wijze zien dat allochtonen in de Achterhoek prima ingeburgerd zijn! Sterker nog, het zijn ambassadeurs van de streektaal (achterhoeks nedersaksisch dialect). De komende maanden zullen er diverse nieuwe afleveringen verschijnen. Vind je dit een tof project en lijkt het je leuk om mee te doen als acteur, figurant, cameraman, schrijver, set designer, geluidsman of wat dan ook? Stuur dan een email naar buutnlanders@alsjemazzelhebt.nl Wil je meer informatie over het project dan kun je ook bellen met 06-10910260 (T.Wijlens) Cast: Hent - Henry Welling Farid - Armin Scheuten Gaijt - Ehaab Amairi Vos - Danny Haek Floor - Isa Boekelder Noor - Kees Wissink Fred - Jeroen Tijdink Theo - Theo Cattier Scenario en dialogen: Talie Wijlens, Henry Welling, Ehaab Amairi, Martijn Freriks. Productie: MAZZEL | Ondernemen in Leefbaarheid Mercatorstraat 44, 7131 PX Lichtenvoorde 06-10910260
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. ‘Petje op, petje af’ in affaire rond miljoenenlening aan Lithium Werks Hengelo
    PREMIUM
    Beschouwing

    ‘Petje op, petje af’ in affaire rond miljoenen­le­ning aan Lithium Werks Hengelo

    ENSCHEDE - De rapen zijn gaar. Oost N wil de lening van 7,5 miljoen euro terug van Lithium Werks. Geld dat het investeringsbedrijf van Overijssel en Gelderland eind vorig jaar met grote spoed aan de fabrikant van batterijen heeft overgemaakt. Hoe was dat mogelijk? En in hoeverre speelde er een pettenprobleem onder de betrokken bestuurders en adviseurs? "Het ligt supergevoelig allemaal."