Levensgevaarlijke provinciale weg tussen Zutphen en Ruurlo gaat voor bijna 2 miljoen euro op de schop
RUURLO/ZUTPHEN - Rotondes worden aangepast, snelheden verlaagd, parkeerplaatsen weggehaald en inhaalverboden ingesteld. Een greep uit de talloze maatregelen voor de N319 tussen Zutphen en Ruurlo. De provincie Gelderland gooit de weg tot en met september op de schop om het er veiliger te maken voor automobilisten, fietsers en voetgangers.
Delen per e-mail
Aanwonenden roepen al jaren om maatregelen en vorig jaar nog eiste de ANWB maatregelen voor de gevaarlijke N319 tussen Zutphen en Ruurlo. Tussen 2015 en 2018 gebeurden op het weggedeelte tussen Warnsveld en Vorden veertien ongelukken. Daarbij kwam ook iemand om het leven. Een stukje verderop op de N319, tussen Kranenburg en Ruurlo, waren elf ongelukken, waarvan één dodelijk.
Na jaren van onzekerheid is het nu zover voor aanwonenden: begin juli start provincie Gelderland met de werkzaamheden aan de provinciale weg. Tot en met september wordt de weg voor 1,7 miljoen euro onder handen genomen, zegt provinciewoordvoerder Everdien Gunsing. In vijf fasen laat de provincie de weg opknappen om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Inritten, parkeerhavens en verkeerslichten
De tweede week van juli starten de werkzaamheden aan de kant van Warnsveld. Naast groot onderhoud aan de weg zelf laat de provincie inritten vervangen, fietsoversteken veiliger maken en parkeerhavens verwijderen. Daarnaast moeten verkeerslichten zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. In het weekend van 10 juli wordt daarvoor onder meer het kruispunt met de Dennendijk afgesloten.
In de maanden erna werken wegwerkers steeds verder richting Ruurlo. Zo wordt er binnen Kranenburg en bij buurtschap Medler een inhaalverbod ingesteld en wordt het fietspad tussen de Groeneweg en de Leuke ook verplicht voor bromfietsers. Op dit moment moeten zij nog op de hoofdrijbaan rijden. Daarnaast wordt bijvoorbeeld de rotonde bij de Vordenseweg-Rondweg Zuid aangepast en wordt op verschillende plekken een geluidswerende toplaag op het asfalt geplaatst.
Dodelijke ongelukken
Eind 2018 kwam een 85-jarige fietsster uit Ruurlo om het leven, nadat ze vlak bij het buurtschap Medler wilde oversteken naar het tegenoverliggende fietspad. Na dat ongeval belandde het plan voor de metamorfose voor de provinciale weg in een stroomversnelling. Hoewel Gelderland stelde dat de N319 veilig was en het probleem bij weggebruikers lag, werkte de provincie aan maatregelen.
Ruim tien jaar geleden kwam Ferdi E. vlak bij Medler om het leven toen hij met zijn fiets de N319 wilde oversteken. Op weg naar het ziekenhuis overleed de ontvoerder en moordenaar van voormalig Ahold-directeur Gerrit Jan Heijn. Recent vloog op de N319 tussen Warnsveld en Vorden nog een auto over de kop tegen een boom, waarbij de bestuurder er wonder boven wonder lichtgewond vanaf kwam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gemist? Vuurwerkgeweld in Almelo heeft grote consequenties & drugspand Vroomshoop blijft dicht
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben het in een overzicht op een rij gezet. Dit is het nieuws van donderdag 14 januari. -
Openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde wil moderniseren en naar 30.000 bezoekers
LIEVELDE - Openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde wil het komende jaar moderniseren en op die manier flink meer bezoekers trekken. De collectie, gebaseerd op het boerenleven in de Achterhoek, moet op het museumterrein aantrekkelijker en actueler worden gemaakt. -
Webinar SKB over urine- en ontlastingsverlies na zwangerschap en/of tijdens sporten
WINTERSWIJK - Een webinar over een ‘moeilijk’ onderwerp: Streekziekenhuis Koningin Beatrix maakt van de nood een deugd door een reguliere voorlichtingsavond online te houden. De SKB Legt Uit-voorlichtingsavond over urine- en of ontlastingsverlies wordt gehouden via de applicatie Zoom en je kunt daar ook anoniem aan meedoen en vragen stellen. -
PREMIUM
Veiligheidsregio Twente staat open voor avondklok: ‘Zonder contact geen besmetting’
HENGELO - Een avondklok en reisbeperkingen zijn wellicht nodig om een groot infarct van de zorg in Twente te voorkomen. Ook wordt er vanaf nu strenger gehandhaafd. Dat zegt Sander Schelberg, voorzitter van de Veiligheidsregio Twente. De reden is de veel besmettelijkere Britse variant van het coronavirus, die waarschijnlijk al rondwaart in Twente. -
Maatregelen hielpen niet in Twente: het coronavirus kwam, en bleef
ENSCHEDE - Al drie maanden op rij is Twente een van de grootste coronabrandhaarden van het land. Meer dan 40.000 mensen waren ziek, duizenden zijn ziek, 500 mensen uit deze regio zijn sinds maart aan het virus overleden. Waarschuwingen brachten geen verandering, maatregelen hielpen niet. Hoe dat kan? Niemand die het met zekerheid kan zeggen.
-
PREMIUM
Hoe gaat het eigenlijk met…? De Dennenkamp in Rekken houdt corona op afstand: ‘Want we zijn lekker veel buiten’
REKKEN - Op zorgboerderij De Dennenkamp in Rekken hebben ze tot nu toe corona buiten de deur weten te houden. Niet zo heel gek, vindt zorgboerin Liesbeth Huybrechts, „want we zijn natuurlijk heel veel buiten.” -
Zwarte Cross trekt stekker uit eigen omroep Stamppot: veel te weinig leden
HENGELO/ LICHTENVOORDE - Er gaat per direct een streep door de nieuwe omroep Stamppot van de Feestfabriek, het bedrijf achter onder meer de Zwarte Cross en Mañana Mañana. Het aantal leden dat zich had aangemeld voor de omroepvereniging is blijven steken op een paar duizend. Dat is bij lange na niet het aantal van 50.000 leden dat nodig was om aspirant-omroep te worden. -
Marter die Achterhoek in het donker zette naar museum
BORCULO/ GROENLO - De marter die dinsdagmorgen vroeg voor kortsluiting zorgde in een verdeelstation in Borculo, wordt opgenomen in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Als gevolg van de actie van het dier kwam een deel van de Achterhoek in het donker te zitten.