'Licht erotisch gevoel na henneptruffel uit Twente'

VideoEIBERGEN - Een truffelbonbon, gevuld met rustgevende hennepolie: het klinkt als het ideale recept voor een geluksmomentje. Haagse politici maken morgen kennis met deze lekkernij uit Eibergen. Hapt Mark Rutte toe? 

Op het Prinsjesdagdiner, het jaarlijkse diner voorafgaand aan de derde dinsdag van september, krijgen Kamerleden dit jaar wel een heel bijzonder toetje. Een henneptruffel, bedacht in Eibergen en gemaakt in Haaksbergen, wordt aan de politici gepresenteerd. "Veel mensen krijgen zelfs licht erotische gevoelens er bij, dat maakt het alleen maar spannender", zegt Artie de Lange van de Cannatheek in Enschede.

Verrassing

Het diner in Den Haag wordt verzorgd door Erik te Velthuis, manager van het restaurant van sportcentrum Papendal. Te Veldhuis vroeg chocolatier Hans Hulshof uit Eibergen om een bijzondere, eigentijdse chocoladecreatie te maken ter afsluiting van het diner.  Het werd de henneptruffel, een bonbon gevuld met 20 milligram natuurlijke CBD (CannaBiDiol). 

Quote

Je wordt er wel rustig van, je komt in balans

Artie de Lange

Het menu is door de organisatie goedgekeurd, dus de bedenkers van de bonbon hoeven niet bang te zijn voor een rel. Wel zijn de bedenkers razend benieuwd naar het effect op de politici. ,,Nee, het wordt echt geen sfeertje van 'yoooo peace man', daar hoeft niemand bang voor te zijn", zegt De Lange. "Het is nou eenmaal geen verdovend middel. Maar je wordt er wel rustig van, je komt in balans.''

Hij strijdt al jaren voor de erkenning van cannabidiol, ook wel bekend als CBD. Het is hennepolie waar de verslavende stof THC is uitgehaald. De olie heeft opmerkelijke rustgevende eigenschappen en wordt onder meer gebruikt door mensen die lijden aan stressklachten en slaapapneu.

Eigentijdse creatie

Volledig scherm
Artie de Lange (links) proeft de Balanstruffel die hij samen met Hans Hulshof introduceerde. © Annina Romita

De bonbon is een creatie van chocolatier Hulshof en oud-collega De Lange. Zij waren al langer bezig met een oplossing voor een typisch CBD-probleem: de olie smaakt vies. De bittere nasmaak is voor veel gebruikers een vervelende ervaring. Hulshof experimenteerde net zo lang met chocolade en natuurlijke smaakstoffen tot hij de ideale combinatie had gevonden: een kogelrond truffelbonbonnetje met een zachte vulling. Ze doopten hun creatie de Balanstruffel.