Volledig scherm
Dé Hijink mocht de uitreiking van de lintje voor zijn maatschappelijke verdiensten niet meer meemaken. © Eigen foto

Lintje komt te laat voor Dé Hijink: Winterswijker overleden

WINTERSWIJK – De Koninklijke onderscheiding kwam voor Derk (Dé) Hijink te laat. De versierselen behorend bij de Orde van Oranje-Nassau moesten nog opgespeld worden, maar gisteren overleed de inwoner van Winterswijk.

Via een spoedprocedure was een lintje door de gemeente aangevraagd voor Hijink. De benoeming bij Koninklijk besluit kwam afgelopen maandag. Maar tot een officiële uitreiking kwam het niet, want Hijink, overleed donderdag op 58-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Nijmegen. Hij heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor diverse organisaties in Winterswijk. Omdat Hijink ernstig ziek was, had de gemeente een spoedprocedure voor de onderscheiding aangevraagd, maar de uitreiking heeft hij niet meer mee mogen maken.

Stageplaatsen

Dé Hijink werkte sinds 1987 op Christelijk College Schaersvoorde als docent. Voor  de scholieren regelde hij maatschappelijke stageplaatsen. Vanaf 1978 was Dé Hijink actief als bestuurslid en secretaris van de stichting kindervakantie-activiteiten Winkie en nam hij deel aan diverse commissies.

Gastvader

Sinds 1999 zette hij zich in voor de stichting AFS als gastvader, vrijwilliger en coördinator van de regio. Stichting AFS biedt jongeren de kans om een aantal maanden in een ander land te wonen, naar school te gaan en de taal te leren. Ook was hij sinds 1974 jaar lid van de symfonieafdeling van de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereniging. Hij was er voorzitter en penningmeester en dirigent van de Blazersklas en lid van verschillende commissies. 

  1. Waterboarding? Ook hierdoor raakten 3 docenten in Twente in opspraak
    PREMIUM

    Waterboar­ding? Ook hierdoor raakten 3 docenten in Twente in opspraak

    ALMELO - De scheidslijn tussen wat je als leerkracht wel en niet kunt maken, is flinterdun. Een docent in Almelo raakte deze week in opspraak doordat hij het effect van martelmethode waterboarding demonstreerde in de klas. De rechter draaide deze week de straf die hij kreeg terug, maar de leraar is wel getekend door de hele situatie. Wij zetten drie andere controversiële zaken uit deze regio op een rij, met driemaal een hoofdrol voor de docent.