Volledig scherm
PREMIUM
Julia Henkel © Lars Smook

Mama, kan de oorlog ook bij ons komen?

COLUMN„Mama, kan de oorlog ook hier bij ons komen?” Aan die vraag van mijn kinderen moest ik denken toen ik vorige week naar de rechtstreekse beelden uit Westerbork keek. In het herinneringskamp werden van woensdag tot en met maandag de namen van 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers voorgelezen. Dag en nacht, zonder pauze. Elke naam een mens, elke naam een uitgeroeid leven. Oude en jonge mensen, mensen van middelbare leeftijd, jongens en meisjes zo oud als mijn kinderen nu.

Wat vroegen zij aan hun ouders toen ze merkten dat ze anders werden behandeld dan andere kinderen, omdat ze Joods waren? Toen ze midden in de nacht uit hun bedden werden gehaald? Toen ze maanden of jaren ondergedoken zaten? Toen ze werden opgepakt en in veewagons werden weggevoerd? Welke antwoorden kregen zij van hun ouders?

  1. Hennie Kuiper inspecteert vernieuwde wielertocht Paaschbergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’
    PREMIUM

    Hennie Kuiper inspec­teert vernieuwde wieler­tocht Paasch­bergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’

    De kasseien van de klassieker Parijs-Roubaix staan menig wielrenner in het geheugen gegrift. De ruige ronde wordt niet voor niets de ‘Hel van het Noorden’ genoemd. Verandert de jaarlijkse tocht Paaschbergs Mooiste vanuit Lochem in de ‘Hel van de Achterhoek’, nu de route vooral over klinkerstroken gaat? ,,Wij willen de mannen inderdaad van de jongens scheiden.’’