Volledig scherm
Scholengemeenschap Marianum aan de Deken Hooijmansingel in Groenlo. © Lars Smook

Marianum betaalt mee aan nieuwe sporthal Groenlo

GROENLO - Op het sportterrein van de Groenlose school wordt een nieuwe sporthal gebouwd. Oost Gelre investeert ruim zes miljoen euro in de hal. Scholengemeenschap Marianum betaalt ook een miljoen euro.

De sporthal moet in het voorjaar van 2022 klaar zijn. De hal wordt overdag vooral gebruikt door leerlingen van de school, vanaf het eind van de middag is turnvereniging Rap & Snel de belangrijkste gebruiker. Naast deze nieuwe sporthal blijft sporthal Den Elshof nog tot 2027 in gebruik.

In plaats van vier

De nieuwe hal komt in de plaats van vier kleinere gymzalen. Die zijn in Groenlo inmiddels veertig jaar oud. Bouwkundig en energetisch gezien zijn die volgens de gemeente gedateerd. Dat gold ook voor sportzaal Den Elshof, maar na een opknapbeurt kan die weer enkele jaren mee.

Bij Marianum is ruimte voor de bouw van ene sporthal op het terrein tussen de school en de kantoorgebouwen aan de Barkenkamp. Vanaf die weg wordt een invalsweg richting de sporthal gemaakt. Oost Gelre trekt zeven miljoen euro voor de bouw uit: 6,3 miljoen voor de hal, zeven ton voor de omgeving.

Alleen huur betalen

Vorig jaar liet het Marianum de gemeente weten alleen huur voor het gebruik van de sporthal te willen betalen. Volgens wethouder Bart Porskamp is dat nu anders. ,,De school draagt eenmalig 500.000 euro bij aan de investering.” Daarnaast stelt de school de grond beschikbaar, die is ook een half miljoen euro waard.

De nieuwe sporthal krijgt géén kantine, alleen een koffiehoek. Wethouder Porskamp: ,,Er komt geen volwaardige horecavoorziening.  Het is een sporthal die vooral door kinderen en jeugd wordt gebruikt.” Een plek voor horeca was een wens van de sportverenigingen, die daarmee ook geld kunnen verdienen.

Tot 2027 Den Elshof

Sporthal Den Elshof is volgens de wethouder nog tot 2027 in gebruik. Als er de komende jaren met de sportverenigingen over een opvolger voor die zaal wordt gesproken, kan er over een horecavoorziening worden gesproken.

Voor turnvereniging Rap & Snel betekent de bouw van een sporthal dat ze afscheid kunnen nemen van de vijf locaties waarvan ze nu gebruik maken.

Spelen in 2022

De bouw van de sporthal lijdt niet onder de door Oost Gelre aangekondigde bezuinigingen, de investering was al eerder in de begroting opgenomen. De gemeente verwacht dat de bouw begin 2021 kan beginnen, waarna de hal een jaar later bespeelbaar is.