Groente en fruit. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Groente en fruit. Foto ter illustratie. © Foto: Thierry Schut

Markt dicht? Dan maar verkoop vanuit de loods

WINTERSWIJK - Marktkoopman Koos Prins mag tijdelijk vanuit zijn loods aan de Koningsweg in Winterswijk groente en fruit verkopen. De gemeente heeft hem maandag een vergunning verschaft, als goedmakertje omdat de markt in Winterswijk voorlopig niet door gaat.

Koos Prins staat de rest van de week nog wel gewoon op de markten in Doetinchem (dinsdag en donderdag), in Aalten (donderdag) en in Didam en Groenlo (vrijdag). ,,Ik snap heel goed dat Winterswijk heeft besloten de markt op te schorten”, zegt Prins. ,,Dat is in samenspraak met Enschede gebeurd, omdat op deze markten veel Duitsers komen. Maar er komen ook veel mensen uit Winterswijk, die kunnen wij nu bedienen vanaf de Koningsweg.”

Op de andere markten in de Achterhoek komen volgens hem nauwelijks Duitse klanten.

‘Markt is dupe van zijn eigen succes’

Burgemeester Joris Bengevoord zegt dat de maatregel om de markt voorlopig te sluiten een goede is. ,,Ik zie dat de andere markten in de Achterhoek nog wel open zijn. Maar die in Winterswijk is van een andere orde, omdat er heel veel Duitsers op af komen. De markt is nu dupe van zijn eigen succes. Het doet me echt pijn om te zien dat de markt en de winkelstraten helemaal leeg zijn. Maar ja, het moet nu maar even.”

Aan de Koningsweg 40 kunnen klanten van Koos Prins hun bestelling ophalen.  Een echte winkel gaat hij er niet inrichten. ,,Dat was ik eerst wel van plan, maar daar zie ik gezien alle ontwikkelingen en besmettingsgevaren toch maar van af. Mensen kunnen groente en fruit bestellen en ophalen. Bovendien bezorgen we ook aan huis.”