Achterhoekers wordt gevraagd de komende dagen massaal de vlag uit te hangen om 75 jaar bevrijding te vieren.
Volledig scherm
Achterhoekers wordt gevraagd de komende dagen massaal de vlag uit te hangen om 75 jaar bevrijding te vieren. © Robin Utrecht

Massaal de vlag uit? Berkelland laat het over aan de inwoners

BORCULO - Achterhoekers wordt gevraagd de komende dagen massaal de vlag uit te hangen om 75 jaar bevrijding te vieren. Dit als compensatie voor het wegvallen van zowat alle herdenkingsactiviteiten rond de bevrijding van de Achterhoek. Berkelland laat het over aan de inwoners om mee te doen.

De gemeente Berkelland gaat zelf niet vlaggen of de burgers oproepen dat te doen. „Maar het staat inwoners vrij om mee te doen met deze actie en massaal de vlag uit te steken”, zegt burgemeester Joost van Oostrum. 

Dubbel gevoel

De Berkellandse burgervader heeft een dubbel gevoel bij de actie. „Aan de ene kant is het een mooi gebaar van saamhorigheid. Aan de andere kant is het nu natuurlijk geen feest voor heel veel mensen. Er is veel onzekerheid en er zijn mensen ziek. We zitten in een crisissituatie .Gaan we  vrijheid vieren, terwijl onze ouderen opgesloten zitten in verzorgingshuizen en geen bezoek mogen ontvangen? Terwijl onze vrijheid enorm beperkt wordt?”

Als burgerinitiatief vindt Van Oostrum het een prima idee om de vlag uit te steken om te herdenken. „De Tweede Wereldoorlog was natuurlijk wel een graadje erger dan wat we nu meemaken. Dus als mensen dat willen doen prima. Maar als gemeente gaan we dat niet doen. Berkelland kent die traditie ook niet, Winterswijk bijvoorbeeld wel.”

75 jaar geleden 

Het vlag uitsteken begint vandaag in Megchelen, de Achterhoekse plaats die 75 jaar geleden als eerste werd bevrijd. Morgen is Dinxperlo aan de beurt, maandag Aalten en dinsdag plaatsen als Winterswijk, Bredevoort en Etten.

In dat laatste dorp hangt al jaren de Canadese vlag uit op 31 maart, als dank en eerbetoon aan de Canadese troepen die het dorp bevrijdden op 31 maart 1945. Gevraagd wordt nu de Nederlandse driekleur erbij te hangen.

In Winterswijk zou dinsdag een nieuw monument voor de vergeten oorlogsslachtoffers worden onthuld. De onthulling is nu later, maar om toch iets te doen vraagt burgemeester Joris Bengevoord alle Winterswijkers te vlaggen. ,,De coronacrisis laat ons zien en voelen hoe belangrijk vrijheid is. En dat de vrijheid die we al 75 jaar kennen niet vanzelfsprekend is.”

‘Juist nu goed stil te staan bij onze bevrijding’ 

Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten sluit zich daarbij aan. ,,Juist nu we zoveel beperkingen van onze vrijheid ervaren is het goed dat we stilstaan bij onze bevrijding en al onze verworvenheden.”

De regionale herdenking van de bevrijding van de Achterhoek zou morgen beginnen in Dinxperlo, onder meer met een brunch voor 700 mensen, samen met de burgemeesters van negen Duitse grensgemeenten.

Nu dat niet doorgaat vraagt Stapelkamp iedereen te vlaggen. ,,Ondanks alle zorgen over het coronavirus wordt het dan toch nog een beetje feest.”

Burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst noemt het ‘een mooi idee om te vlaggen op de datum dat je woonplaats in 1945 is bevrijd’. In sommige dorpen is discussie over de exacte bevrijdingsdatum, maar dan mag volgens haar op beide dagen de vlag uit. ,,Het gaat om het saamhorigheidsgevoel.”

Ook Montferland heeft opgeroepen om de vlag uit te steken op 1 en 3 april, de bevrijdingsdata van respectievelijk de vroegere gemeente Bergh en de voormalige gemeente Didam.

Geen oproep tot vlaggen in Doetinchem

In Doetinchem wordt op de bevrijdingsdata op 1 en 2 april niet speciaal opgeroepen te vlaggen. Burgemeester Mark Boumans: ,,Wij kiezen ervoor om gepast stil te staan bij de herinnering van de bombardementen op Doetinchem.”

Ook Oost Gelre vraagt de inwoners, onder meer via sociale media, om de vlag uit te steken op bevrijdingsdag 31 maart. ,,We vinden de oproep van burgemeester De Baat van Montferland heel sympathiek”, zegt een woordvoerder. ,,We kunnen de bevrijding nu niet zo vieren als we hadden gehoopt, maar het is wel een goed moment om nu te vlaggen.” 

Het hele programma in het kader van Gelderland herdenkt is verplaatst naar komend najaar en volgend voorjaar.

Steekt u ook de vlag uit? Stuur ons dan een inclusief plaats waar de foto is gemaakt, voor publicatie op onze site! E-mailen kan naar achterhoek@tubantia.nl