Een openbare laadpaal voor elektrische auto's in Aalten.
Volledig scherm
Een openbare laadpaal voor elektrische auto's in Aalten. © dG

Meer laadpalen in Aalten voor elektrisch rijden

AALTEN - Het aantal laadpalen voor elektrische auto’s wordt in Aalten uitgebreid. Het Nederlandse bedrijf Allego krijgt toestemming van de gemeente om die laadpalen te plaatsen. Op het gemeentehuis zijn de afgelopen maanden meerdere aanvragen daarvoor binnengekomen.

Met meer laadpalen op openbare plaatsen kan beter worden tegemoetgekomen aan de de toename van het aantal elektrische auto's. Eigenaars daarvan kunnen bij hun eigen woning een oplaadplek laten aanleggen, maar daar heeft  niet iedereen ruimte voor.

Zeven laadpalen

In de gemeente Aalten zijn in totaal zeven openbare laadpalen voor elektrische auto’s te vinden: een in Bredevoort, drie in Dinxperlo en drie in Aalten. Volgens Nederland Elektrisch zijn in de omringende buurtschappen nog geen laadpalen geplaatst.

Dat kan veranderen als Allego de palen gaat plaatsen. Dat kan als er daadwerkelijk meerdere aanvragen dicht bij elkaar binnenkomen. Elke aanvraag wordt door de gemeente beoordeeld, omdat een laadpaal bij een parkeerplaats komt te staan. ‘Wanneer bijvoorbeeld de parkeerdruk te hoog is, kan een openbare laadpaal niet worden gerealiseerd', schrijft Aalten in een toelichting. Met Allego wordt gezocht naar de optimale plek. ‘Wanneer een locatie niet voldoet wordt deze geweigerd’.

Waar en wanneer

Het is nog niet bekend wanneer en op welke plekken Allego de laadpalen gaat plaatsen. Allego is niet het enige bedrijf dat dat binnen de gemeentegrenzen kan regelen. Aalten heeft in 2017 gekozen voor een werkwijze om overeenkomsten mer meerdere bedrijven te kunnen sluiten. Dat gebeurde aanvankelijk niet, pas dit jaar meldde zich het bedrijf uit Arnhem.

Aandeel groeit

Het is niet bekend hoeveel elektrische auto’s de gemeente Aalten telt. In heel Nederland groeit het aandeel flink: eind 2013 waren er ruim 4.000 geregistreerd. Eind augustus van dit jaar 67.000. Het aantal hybride auto’s (gewone motor en elektrisch) groeide in dezelfde tijd van 24.000 naar 96.000 stuks.