Volledig scherm
© Shutterstock

Meeste meldingen van tekenbeten komen uit Gelderland

ARNHEM - Bijna een kwart van alle meldingen die vorig jaar bij tekenradar.nl zijn gedaan van tekenbeten kwamen uit Gelderland. De provincie was goed voor 2.000 meldingen, wat overigens niets zegt over het daadwerkelijk aantal tekenbeten. 

Rijksgezondheidsdienst RIVM schat dat er jaarlijks zo’n 1,3 miljoen tekenbeten zijn. Ongeveer 27.000 mensen krijgen daardoor de ziekte van Lyme, aldus het RIVM dat samen met de Wageningse universiteit het platform tekenradar heeft opgericht.

Omgerekend naar Gelderland betekent dat als teken hier zo’n 300.000 keer per jaar toeslaan, er dus alleen al in Gelderland jaarlijks zo’n 6.000 mensen de ziekte van Lyme krijgen.

Extreem droog

Het aantal tekenbeten neemt toe zodra het weer mooier wordt: mensen gaan dan meer naar buiten. Zodra het extreem droog wordt, neemt de kans om een gebeten te worden weer af, omdat de teken dan wat lager aan de grond gaan zitten.

Dat was vorig jaar het geval: in de eerste helft van het jaar waren er veel meer meldingen dan in de tweede helft.

Verkleuring op de huid

De ziekte van Lyme uit zich door een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Dat kan ook nog drie maanden na een tekenbeet gebeuren. De ziekte kan koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn tot gevolg hebben, maar ook huidklachten, zenuwklachten en hartklachten. De ziekte is te bestrijden met antibiotica. Jaarlijks houden 1.000 tot 2.500 mensen chronische klachten over aan de ziekte van Lyme.

Wat kan ik doen om een tekenbeet te voorkomen?
Het RIVM raadt aan om zoveel mogelijk op de paden te blijven en dichte begroeiing en struikgewas te vermijden. Ook wordt aangeraden dichte schoenen te dragen, net als lange mouwen en een lange broek waarvan de broekspijpen in de sokken zijn gestopt. Geadviseerd wordt om kleding te dragen die geïmpregneerd is met het insectenwerende middel Permitrine of DEET. Onbedekte huid met DEET insmeren zou ook moeten helpen.

Ben je toch gebeten?
Controleer jezelf en je kinderen op teken, vooral bij oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en oren. Zie je een teek: trek ’m er zo snel mogelijk uit met een puntig pincet (of tekentang). Maak het wondje daarna schoon met alcohol. En ga naar de huisarts als dat allemaal niet goed lukt, de teek er al langer dan 24 uur zit, er een verkleuring rond de beet of elders op het lichaam ontstaat en bij griepachtige klachten, gewrichtsklachten of uitstralende pijn.