Volledig scherm
Een moderne Sluiterroute door Berkelland © Arend Heideman

Met Sluiter op smartphone
door Berkelland

NEEDE/HAARLO Met een Sluiterroute voor gebruikers van smartphone en tablet heeft de Achterhoek er een eigentijdse culturele en toeristische attractie bij. 

350 jaar nadat de dichter Willem Sluiter zijn bekende regels over dees’ achter-hoek publiceerde. Voor de zelf in te delen route krijgt iedereen gratis digitaal een eigen gids mee. Dit is het verjaardagscadeau van het informatiepunt www.willemsluiter.nl. Via deze website kan iedereen de route binnenhalen.

Ruim 40 km

De Sluiterroute voert door de gemeente Berkelland, passeert even de grens met Duitsland en is te rijden per fiets, motor of auto. De lengte bedraagt minimaal 40 km. Deelnemers aan deze tocht kunnen niet alleen genieten van het landschap en de natuur in Sluiters mooie Achterhoek, maar worden stapsgewijs ook geïnformeerd over het leven en het werk van de dichter. Naast bekende en aantrekkelijke dichtregels, zijn in de routegids ook bijzondere foto’s en enkele oude prenten opgenomen.

Over de grens

De tocht begint bij Sluiters geboorteplek, tegenover de Grote Kerk in Neede. De Oude Mattheüskerk in Eibergen en het Eibergse museum De Scheper, dat de grootste collectie van zijn werk bezit, vormen het eindpunt. Onderweg zijn muurgedichten van Sluiter te bewonderen in Borculo en een Sluiterboom en kerkgebouw De Kluntjespot in Haarlo. 

Een klein uitstapje over de grens, naar het barokkerkje van Zwillbrock in Duitsland, vertelt over een bewogen kerkelijke geschiedenis en de opmerkelijke verhouding van de dichter tot het rooms-katholicisme. Om de door hem bezongen stille wateren in herinnering te roepen, wordt op de terugweg een kijkje genomen bij de Mallumse Molen in Eibergen.