Volledig scherm
Vrachtwagen op laad/losplaats op terrein Riethorst Metaalrecycling aan de Bleumkeskamp in Ruurlo. © Peter Zandee

Metaalbedrijf Ruurlo moet weg na
intrekken omgevingsvergunning

RUURLO/BORCULO - Riethorst Metaalrecycling moet alsnog stoppen en vertrekken van de Bleumkeskamp in Ruurlo waar het bedrijf sinds afgelopen jaar voor overlast zorgt. Dat hebben B en W van Berkelland dinsdag besloten. Op advies van de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente weigert Berkelland alsnog de omgevingsvergunning van het bedrijf.

Juridisch is het een bijzondere situatie: Riethorst Metaalrecycling begon vorig jaar  terwijl de omgevingsvergunning nog niet rond was; later kwam  die vergunning er alsnog, maar waren nog niet alle bijbehorende  stukken compleet. Afgelopen najaar leidde dat al tot de mogelijke conclusie dat B en W alsnog het eigen besluit tot afgifte van de omgevingsvergunning zouden kunnen herroepen. Dat is nu gebeurd, in de vorm van een ‘weigeringsbesluit'.

Burgemeester Joost van Oostrum: “Er spelen twee zaken: ruimtelijke ordening en milieu. Dit weigeringsbesluit omtrent de omgevingsvergunning gaat over ruimtelijke ordening. Eerder is gesteld dat legalisatie mogelijk zou zijn, maar daar halen we hiermee een streep door. Op milieugebied is de Omgevingsdienst Achterhoek, de ODA, met de zaak bezig.”

Zienswijze

Van Oostrum stelt dat met het besluit de activiteiten van het bedrijf mogelijk nog even doorgaan. “Het bedrijf kan vanaf vandaag zes weken  een zienswijze opstellen en indienen. De  buurt trouwens ook. Je krijgt bovendien dat bij constatering van strijdige activiteiten eerst zal worden gewaarschuwd, daarna een last onder dwangsom aankondigt,  en die uiteindelijk oplegt. Het kan dus zijn dat de buurt niet meteen veranderingen ziet.”

Overlast

Buurtbewoners belden afgelopen jaar meer dan 200 keer gemeente of politie nadat ze overlast ondervonden door vrachtwagens, overladen van metaalafval en andere activiteiten. Vaak ging het om kabaal. Dat leidde tot een enorme lijst ‘constateringen'. Van de kant van het bedrijf werd tijdens het juridische steekspel tot nu toe meerdere keren aangevoerd dat geen nauwkeurige geluidsmetingen zouden zijn gedaan.