Middeleeuwse vloeiweiden nu
passende ‘klimaatmaatregel’

VideoHAAKSBERGEN/EIBERGEN - Compensatie voor opgeofferde natuur vanwege de aanleg van de nieuwe N18 levert 14 hectare nieuwe natuur op. De Buurserbeek krijgt tussen Haaksbergen en Eibergen ruimte terug: vloeiweiden van zeshonderd jaar geleden worden in ere hersteld.

Vertegenwoordigers van onder meer Rijkswaterstaat, Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) , landbouworganisatie LTO, landgoed Lankheet, provincie Overijssel en gemeente Haaksbergen ontmoeten elkaar op het landgoed. Daar laten ze symbolisch het eerste water uit de Buurserbeek op lager gelegen gronden lopen 'voor extra natte natuur'.

Het natuurgebied verbindt hier Haaksbergen en Berkelland, Overijssel en Gelderland, en dus ook Twente en Achterhoek. Maar het water stroomt er van oost naar west, dwars onder twee verkeersaders door: de oude en de nieuwe N18. Voor de aanleg van die laatste stond nog een opgave om verdwenen natuur te compenseren. Het project kost zo'n 3 miljoen euro. 

Vroeger gebruikten boeren de velden rond de beek die mochten onderlopen, om ook in dorre periodes grond te hebben. De Overijsselse gedeputeerde Boerman ziet er nu een voorbeeld in voor klimaatadaptatie: natuur en landschap minder kwetsbaar maken voor klimaatveranderingen. Beheerder Eric Brinkman van landgoed Lankheet: "In de middeleeuwen werd zo geboerd vanuit pure armoede. Nu omarmen we het omwille van biodiversiteit. In de tussenliggende tijd hebben we om zo te zeggen het kind met het badwater weggespoeld..."

Dat wegspoelen is versterkt door in 1937 en de jaren erop de Buurserbeek en Schipbeek recht te trekken en te kanaliseren. "Wat we nu doen, past bij wat Gerrit-Jan van Heek in 1933 opperde", houdt Lankheet-beheerder Bernard Rouffaer zijn gasten voor. "De beek kan weer ademen, door zo nodig buiten de oevers te treden." 

Het gros van het werk staat pas voor 2020 op de kalender. Waar de Buurserbeek er ruimte als spons bijkrijgt, verdwijnt landbouwgrond. Die wordt verderop gecompenseerd. 

Volledig scherm
Antoinet van Helvoirt (WRIJ) draait samen met Lankheet-beheerder Bernard Rouffaer symbolisch een kraan open. © Frans Nikkels
  1. De regenboogvlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    De regenboog­vlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    GROENLO-LICHTENVOORDE- Ze zijn jong, ze zijn anders geaard, ze zijn scholier, ze zijn Achterhoeker en op Paarse Vrijdag benadrukken ze hun specifieke seksuele geaardheid (homo, lesbiënne of iets anders) met iets paars: een jas, sjaal, rugzak. Voor het Marianum in Groenlo (maar ook in Lichtenvoorde) was dat paars vrijdagochtend goed zichtbaar. En aan het begin van de grote pauze ging op hun school de regenboogvlag in top.