Volledig scherm
Donker toekomstbeeld voor het platteland: een prachtige brink, maar verder niets te doen... © Lenneke Lingmont

Miljoenen om Achterhoekse dorpen leefbaar te houden

WINTERSWIJK - Het regent initiatieven om de zeven Achterhoekse gemeenten leefbaarder te maken. De overheid heeft 7,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Tot dusver zijn er 65 Achterhoekse burgerinitiatieven die meedingen naar forse overheidssubsidies.

Voor leefbaarheidsplannen in de Achterhoek is tot en met 2022 liefst 7,2 miljoen euro beschikbaar. De provincie Gelderland vergeeft dit bedrag onder de noemer Leader aan initiatieven in zeven Achterhoekse gemeenten. Verder zijn er nog twintig andere Leader-gebieden in Nederland.

Berkelland
Drie projecten in de gemeente Berkelland willen in aanmerking komen voor een bijdrage. Het zijn de stichting Vrienden van het Noasman in Beltrum, de stichting Vrijwillige Kavelruil Berkelland en de energiecoöperatie Duurzame Energie Eibergen e.o. (DEE).

Europees geld
'Europa' staat garant voor 3,6 miljoen, gemeenten en/of het waterschap dragen samen hetzelfde bedrag bij. In de eerste helft van het jaar kregen twee projecten geld toegekend. Voor de tweede termijn kunnen er tot en met vrijdag 16 december nog initiatieven worden aangemeld.

Deadline
De deadline is al een paar keer uitgesteld. De ingediende projecten moeten dan ook aan de nodige voorwaarden voldoen. "Het is een beperkende factor dat de subsidie pas wordt uitgekeerd als het plan is gerealiseerd", erkent Leader-projectleider Jolanda Kemna.