Volledig scherm
De kruising N315 (Haaksbergseweg)/Pastoor Van Everdingenstraat/Munsterdijk bij Rietmolen, die na de zomer wordt omgevormd tot rotonde. Dat hele project kost 1,8 miljoen euro al met al. © Peter Zandee

Miljoenen voor aanpassen wegen rond nieuwe N18: Rietmolen krijgt rotonde

RIETMOLEN - Het lijkt op een grap van Herman Finkers over een dorp dat kabeltelevisie krijgt. Wanneer er riolering komt, is nog niet bekend...  Terwijl in Rietmolen gegraven wordt voor glasvezelkabels voor snel internet, studeert de gemeente Berkelland op een rotonde. Om het kerkdorp een veilige aansluiting op de N315 te geven, net voor de op- en afritten op de nieuwe N18.

Met de ingebruikname van de nieuwe N18 wordt de oude N18 ‘afgewaardeerd’. De huidige Twenteroute wordt tussen bedrijventerrein Laarberg bij Groenlo en de aansluiting op de nieuwe N18 bij De Kiefte bij Eibergen 60-kilometerweg. Het stuk tussen de huidige komgrens bij de tankstations AmiGo en Esso en de op- en afrit wordt 50-kilometerzone, de Groenloseweg/Burgemeester Wilhelmweg/Haaksbergseweg binnen de huidige bebouwde kom krijgt een gebruik met meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Ook het aanpassen van de weg voor langzamer gebruik kost geld. Berkelland wil de oude N18 en verdere ‘ondergeschikte’ wegen rond de N18 voor 2,3 miljoen euro herinrichten. Rijkswaterstaat draagt 10 procent bij, voor de rest wil Berkelland uit de algemene reserves putten.

Een schatkaart? “Als je kijkt naar wat het kost wel ja”, lacht wethouder Joke Pot, als het gaat over de kaart die op tafel ligt. De kaart toont een deel van de huidige N18 rond Eibergen, waar deze wordt ‘ingehaald’ door de nieuwe N18 als autoweg van Groenlo naar Enschede.

B en W van Berkelland hebben deze week gestudeerd op wat nodig is aan aanpassingen aan het ‘onderliggend wegennet’ rond de N18. De aanpassingen binnen de bebouwde kom kosten het minst: zo’n 200.000 euro. Het stuk oude N18 tussen Laarberg en Eibergen ombouwen kost 675.000 euro. Duurder is aanpassen van de oude weg tussen Verosol en de komgrens tussen de twee tankstations: 750.000 euro.

Rotonde

Een flink project wordt verderop gerealiseerd: het aanleggen van een rotonde in de N315 ter hoogte van Rietmolen. Daarvoor reserveert Berkelland 675.000 euro. Maar het karwei kost meer, weet wethouder Joke Pot. “De provincie betaalt ook mee; in totaal draait het bij Rietmolen om 1,8 miljoen euro. Inclusief grondaankopen.”

De werkzaamheden zullen na de zomervakantie worden uitgevoerd, als de nieuwe N18 in gebruik is.