Moet de vuurkorf aan banden, ja of nee?

videoWINTERSWIJK - Moeten er regels komen voor het gebruik van vuurkorven en buitenkacheltjes of niet? Raadslid Ubel Zuiderveld uit Winterswijk vindt van wel en heeft daarmee een storm aan reacties ontketend, veelal negatief. Ook op straat in Winterswijk blijkt dat de meeste burgers liever zelf op hun buren afstappen als ze last van de rook hebben.

Volledig scherm
Manon Geist. © Eigen foto

Manon Geist (51) uit Almelo:
"Ik heb astma en kan regelmatig niet slapen van de rookoverlast. Vooral 's zomers als je net iets te lang de ramen van de slaapkamer hebt laten open staan. De rooklucht krijg je er dan niet meer uit. Dan moet ik er weer uit en een extra inhalator aan m'n mond zetten. Nee, ik kom er met mijn buren helaas niet uit. Begrijp me goed, ik heb niets tegen de gezelligheid van vuurkorven in de tuin, die hoeven van mij ook niet verboden te worden. Maar ik zou wel heel graag wat goede spelregels zien voor het gebruik ervan. Bijvoorbeeld tot maximaal tien uur 's avonds vuur en dan ook echt de boel goed doven, zodat je niet nog uren daarna last hebt van de rook van smeulend vuur."

Volledig scherm
Gerrie Simmelink. © Jadrike Boels

Gerrie Simmelink (54), oud-Winterswijkse uit Eindhoven:
"Lekker fikkie stoken. Dat moet gewoon blijven kunnen. Ik heb van de week nog flink in m'n tuintje lopen snoeien en het lekker in m'n vuurkorfje opgestookt. Ik vind een scooter veel erger stinken. Ik heb buren die af en toe buiten vlees braden, dus dat ruik ik ook en daar zeg ik ook niks van. Regels? Vind ik niet nodig. Je mag toch af en toe wel een stukje verbrand hout ruiken? Tot hoe laat mag je herrie maken, tien of elf uur 's avonds? Mooie tijd ook voor de vuurkorf. Dat moet toch kunnen?