Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Mogelijk minder bluswagens in Achterhoek door tekort brandweer

BORCULO - De brandweer in de Achterhoek gaat mogelijk op de schop. Gedwongen door financiële tekorten en verouderde richtlijnen, moeten de 22 burgemeesters van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) dit jaar nog een lastig besluit nemen over de toekomst van de brandweer. 

Raken brandweerposten in de Achterhoek straks inderdaad twee tankautospuiten kwijt, zoals gefluisterd wordt? Haalt de brandweer straks nog katten uit Achterhoekse bomen? Wordt er nog voorlichting gegeven op basisscholen? De brandweer in de Achterhoek zit financieel zwaar in de problemen, waardoor lastige keuzes gemaakt moeten worden. 

Miljoenen

Om het huidige kwaliteitsniveau van de brandweer op peil te houden is alleen al op Achterhoekse basis jaarlijks meer dan 2 miljoen euro nodig. Daarnaast kampt de VNOG met een tekort van 4,5 miljoen euro. En daarmee zitten de burgemeesters met een spagaat. Extra geld uitgeven is in deze tijd een lastig verhaal voor de gemeenten, die kampen met forse tekorten op de jeugdzorg. Maar snoeien op veiligheid, daar zit toch eigenlijk ook niemand op te wachten.

Normen

Het bestuur van de Veiligheidsregio heeft er daarom voor gekozen om dit jaar drie verschillende scenario's in kaart te brengen: van uiterst sober tot topkwaliteit.  Uitgangspunt van de scenario's is een nieuw te ontwikkelen analysekaart van risico's vanuit de gedachte dat de brandweer het snelst ter plaatse moet kunnen zijn op locaties waar de risico's het hoogst zijn. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet. Op dit moment werkt de brandweer nog aan de hand van een vastgestelde norm dat de brandweer binnen 8 minuten na een melding op locatie moet kunnen zijn. Deze norm is in 1964 (!!) vastgesteld en nooit meer veranderd.

Risico's

Niet meer van deze tijd, vinden ze bij de brandweer. Vorig jaar is bij wijze van proef in Winterswijk begonnen met de nieuwe risicoanalyse aan de hand van 56 verschillende beoordelingspunten. Een nieuwbouwwijk met woningen volgens de laatste veiligheidsregels loopt minder risico's op uitslaande branden en slachtoffers dan een oude wijk met jarendertigwoningen met houten vloeren of een verpleeghuis. De brandweer is zo tevreden met de resultaten van die proef, dat besloten is uiterlijk in 2020 de analysekaart voor het hele gebied van de VNOG beschikbaar te hebben. 

Quote

De brandweer­zorg is uitstekend verzorgd. Dat we er financieel zo slecht voorstaan, heeft alles te maken met keuzes uit het verleden.”

Diemer Kransen, Interim-directeur VNOG

Daarnaast wil de VNOG de brandweer in het hele gebied veel meer stroomlijnen. Op dit moment is er nog sprake van ‘eilandjes’, die ontstaan zijn in de tijd dat er nog sprake was van gemeentelijke brandweerkorpsen. Bij de fusie in 2010 zijn die eilandjes grotendeels intact gebleven, waardoor veel kazernes nog altijd een eigen manier van werken hebben en eigen materieel. ,,Alles is bij elkaar geschoven en dat was het. We hadden eigenlijk direct moeten gaan werken met één richtlijn voor één brandweer, met een duidelijke taakverdeling per post. Daar hebben we te lang mee gewacht”, erkent interim-directeur Diemer Kransen van de VNOG.

Presentatie

Kransen weerspreekt overigens de gedachte dat het een janboel is bij de veiligheidsregio. ,,De brandweerzorg is uitstekend verzorgd. Dat we er financieel zo slecht voorstaan, heeft alles te maken met keuzes uit het verleden.”

De drie scenario’s voor de VNOG worden in september gepresenteerd aan de burgemeesters. In december moet een definitief besluit genomen worden over de nieuwe richting voor de brandweer, inclusief financiële doorrekening.