Volledig scherm
Politie onderzoekt de woning van Te Selle na de overval. © Theo Kock

Moldaviërs opgepakt als verdachten in moordzaak Winterswijker Erik te Selle

WINTERSWIJK (ANP) – De politie heeft drie mannen opgepakt in Frankrijk, Rusland en Moldavië in verband met een gewelddadige woningoverval in Winterswijk, waarbij vorig jaar juli de 52-jarige Erik te Selle om het leven kwam.

De drie mannen, volgens de politie allemaal Moldaviërs, drongen op 2 juli 2014 binnen bij zijn woning aan de Groenloseweg. Ze knevelden de echtgenote van Te Selle en dwongen haar haar bankpas met pincode te geven. Daarmee is even later geld gepind. Nadat de vrouw de politie had gealarmeerd, werd bij het huis het lichaam van de 52-jarige Te Selle gevonden. Dat was verstopt onder een dekzeil.

Telefoongegevens

Dat het mogelijk ging om Moldavische verdachten, ontdekte de politie door het analyseren van telefoongegevens. Door samenwerking met de Moldavische politie konden de verdachten geïdentificeerd worden en later ook gevonden. Vorig jaar september meldde de politie al dat het mogelijk ging over seizoensarbeiders uit Roemenië of Moldavië.

Bewakingscamera's

Tijdens het onderzoek kon de politie ook gebruik maken van beelden van bewakingscamera’s waar de verdachten op stonden. Er zijn huiszoekingen gedaan in Moldavië en in Italië, omdat een van de verdachten daar kort na de overval een tijdje verbleef.

Uitlevering

In Frankrijk werd half mei een 27-jarige man opgepakt. Hij is inmiddels in Nederland en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Een 28-jarige man werd in Rusland gearresteerd. Het kan volgens de politie nog een paar maanden duren voordat hij wordt uitgeleverd. De derde verdachte, een 28-jarige man, is in Moldavië aangehouden. Omdat dat land geen onderdanen uitlevert, zal hij vervolgd worden voor een rechtbank in Moldavië.