Volledig scherm
De violistes Rosanne (links) en Julia Philippens, die samen met Peter en Marius Beets touren onder de titel Beets meets Philippens. In Ruurlo op za 27 oktober, Kulturhus Ruurlo. © Peter Zandee

Muzikaal treffen klassiek & jazz:
Beets meets Philippens in Ruurlo

RUURLO - De violistes Rosanne en Julia Philippens toeren vanaf woensdag 21 februari samen met Trio Peter Beets door Nederland met het programma Beets Meets Philippens. Zaterdag 27 oktober doet het gezelschap Ruurlo aan, waar in Kulturhus Ruurlo wordt opgetreden.

Voor de vioolzussen is het de eerste keer dat ze in een soortgelijk programma optreden, maar het voelt vertrouwd. 

Rosanne: “Ik luister al jarenlang naar jazz maar speel eigenlijk altijd klassiek. En dan ben je vooral bezig met de interpretatie van een stuk.  Het mooie is dat ik in al het geswing m’n eigen klassieke roots trouw kan blijven, zonder enige concessie.”

In de Prelude in e klein van Chopin gaat Julia helemaal los. “Mijn solo begint heel klassiek, met drieklanken. Ongemerkt zijn daar opeens de blue notes en voor je het weet sta je te flippen op het podium. Zelden heb ik zo’n energiek stuk gespeeld. We voelen ons blazers in de bigband.”

In beweging

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Rondo Capriccioso van Saint-Saëns in originele staat gespeeld zou worden maar in de voorbereiding ging het kriebelen. Julia: “Er komen zoveel mooie melodielijnen en akkoorden langs. Dan is het moeilijk om jezelf te bedwingen. Je wilt je creativiteit erop loslaten en dat hebben ook gedaan. Eigenlijk is dat wat muziek altijd zou moeten zijn: in beweging.”

"Het is een woest genoegen om deze jonge diva’s te horen en te zien samenspelen", zegt Peter Beets, voor wie het een grote uitdaging is om zowel de klassieke vioolpartijen van Rosanne te begeleiden als de geïmproviseerde escapades van Julia van repliek te voorzien. “Beide violistes zijn klassiek zeer goed onderlegd maar kunnen ook swingen. Die combinatie is zeldzaam.” 

De arrangementen zijn van de hand van Peter Beets en Rob Horsting. 

Za 27 oktober, aanvang 20 uur.

Hier een video: