De grafsteen die gevonden is in een tuin in Dinxperlo.
Volledig scherm
De grafsteen die gevonden is in een tuin in Dinxperlo. © Addy Donderwinkel

Mysterie in Dinxperlo: Van wie is deze toevallig gevonden grafsteen?

DINXPERLO - ‘Wie weet waar deze grafsteen thuis hoort?’. Zo begint een opmerkelijke oproep van de politie in Dinxperlo op Facebook. Anderhalve maand terug vond iemand in zijn tuin een verdwaalde grafsteen. Het is een mysterie waar de gedenkplaat vandaan komt.

,,De tuin waar de steen gevonden is, was overwoekerd met onkruid. Toen daar iets aan gedaan werd, kwam er ‘opeens’ een grafsteen onder een boom tevoorschijn’’, zegt wijkagent Addy Donderwinkel over de bizarre vondst. ,,Er lag gelukkig niemand onder’’, voegt hij er grappend aan toe.

Duitse naam

Hoewel er een naam op de steen staat, is het volgens Donderwinkel desondanks moeilijk om de familie te vinden ,,Want de naam komt niet veel in dit gebied voor. We gaan er vanuit dat het een Duitse naam is. Daarbij staat niet de volledige geboortedatum van deze persoon op de steen. Dus is het lastiger te achterhalen wie het heeft kunnen zijn en bij wie ze hoort.’’

Omdat het vermoeden bestaat dat een Duitse familie gerelateerd is aan de persoon op de verloren grafsteen, is ook de polizei in Bocholt ingeschakeld. Verder wordt geprobeerd mensen in Suderwick te bereiken, het Duitse dorp dat grenst aan Dinxperlo.

115 keer gedeeld

,,We willen graag de steen teruggeven aan de familie, daarom hebben we een oproep op Facebook geplaatst’’, zegt Donderwinkel. Dat bericht is intussen al 115 keer gedeeld. Maar nog niemand is de steen komen opeisen, zegt de wijkagent. ,,Als er uiteindelijk niemand komt, gaat de steen naar de gemeente. Maar dat zou zonde zijn.’’