Volledig scherm
N825 tussen Borculo en Lochem in juni van dit jaar nadat een overstekende fietser werd geschept door een vrachtauto. © Peter Zandee

N825 tussen Borculo en Lochem moet slimmer en vooral leefbaarder worden

BORCULO/LOCHEM - De Nettelhorsterweg moet een experimentele weg worden die meer functies heeft op het gebied van leefbaarheid en energie. Dat is het idee achter het initiatief van vijf burgers die een proefproject rond de N825 willen.

Stil en schoon, veilig en vol energie. Dat zijn steekwoorden voor het project waarvoor Rik Walvoort, Hans Leeflang, Pascal Kok, Peter Post en Jan Zappeij een lans breken. ‘Zoals Helmond-Eindhoven inmiddels een proeflab voor automatisch rijden heeft, zo krijgt Lochem-Borculo een proeflab voor leefbaar verkeer’, is hun insteek.

Dinsdag 12 december beleggen de initiatiefnemers een informatieavond over hun plannen bij De Melktap, gelegen nabij een centrale rotonde in de Nettelhorsterweg ter hoogte van Borculo en Geesteren.

De vijf lokale idealisten stellen dat de Nettelhorsterweg bezig is om - op zijn Achterhoeks gezegd - ‘slim geveurlijk’ te worden. In ieder geval wat gemiddelde snelheid van passerend verkeer en fijnstof betreft. De verderop vorderende N18 zal er voor zorgen dat de weg tussen Lochem en Borculo steeds meer verkeer trekt. Door het kappen van bomen langs de weg ontwikkelt de provinciale weg zich in de ogen van aanwonenden teveel tot racebaan. Door nu voor te sorteren op groot onderhoud van de weg in 2020, hopen de initiatiefnemers verbetering tot stand te kunnen brengen. 

Duurzame energie

‘De verre toekomst lijkt met automatische voertuigen en elektrische personen- en vrachtwagens rooskleurig. Maar voor de komende 10 tot 20 jaar kopen we daar weinig voor’, is hun afweging. Het moet echter hoe dan ook stiller en schoner, veiliger en mooier. Daarbij kan de weg bijdragen aan de opwekking van duurzame energie.

De informatieavond bij De Melktap in Geesteren op 12 december begint om 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur.