Volledig scherm
Karel Monsjou met een portret van zijn omgekomen dochter Ans. Hij kreeg het van een leraar die in de trein tegenover haar zat. Hij tekende haar toen ze sliep. Foto: Marcel van den Bergh

Nabestaande uit Eibergen ziet nieuw bewijs voor 'waarheid' kaping De Punt

EIBERGEN - Karel Monsjou (85) uit Eibergen ziet in de verklaring van een marinier het zoveelste bewijs dat de waarheid wordt verzwegen over de tweede treinkaping door Molukkers bij De Punt in 1977. Zijn dochter Ans stierf bij de bestorming.

Mariniers die van een hoge Haagse afgevaardigde de opdracht zouden hebben gekregen geen enkele treinkaper in leven te laten. De meest recente berichten over het einde van de tweede Molukse treinkaping, bevestigen alle bange vermoedens van Monsjou. „De waarheid wordt nog steeds ontkend”, zegt hij.

Kansloos
Monsjous dochter Ans (20) verloor als gegijzelde passagier op zaterdag 11 juni 1977 het leven tijdens de bestorming van de trein. Ze zat op het balkon, het in- en uitstapgedeelte. Onder dat gedeelte was tijdens de kaping afluisterapparatuur geplaatst door het leger.

„De afluisterspecialist wist dat daar geen Molukse kapers aanwezig waren en heeft dat doorgegeven”, aldus Monsjou. Desondanks werden de balkons die zaterdagmorgen beschoten door de mariniers. Ans Monsjou was kansloos.

Wens van echtgenote
Al 39 jaar probeert oud-militair Monsjou de onderste steen boven te krijgen. Als geen ander kent hij de dossiers over de ontknoping van de kaping, waarbij zes van de negen gijzelnemers en twee van de 54 reizigers gedood worden. Twaalf jaar geleden overleed zijn vrouw: „Ze zei me vlak voor haar dood: ‘Karel, zoek het uit.’ Dat blijf ik doen.”

Anonieme verklaring
De deze week bekend geworden anoniem verstrekte verklaring van een van de toenmalige mariniers is volgens Monsjou het zoveelste bewijs dat de waarheid over de beëindiging van de kaping nog steeds niet op tafel is gekomen. Volgens de verklaring, openbaar gemaakt door de raadsman van de marinier, is bij de briefing voorafgaand aan de bestorming de wens uitgesproken dat geen enkele kaper het zou overleven. Dat past volgens Monsjou precies bij alle feiten die hij zelf boven water heeft gekregen.

Erkenning
Zijn laatste hoop is dat bewindslieden van toen erkennen dat het doden van kapers voorrang had op het sparen van de levens van alle inzittenden. Monsjou heeft toenmalig minister van Justitie Dries van Agt inmiddels vier maal ontmoet. „Maar ik heb nog steeds zijn volmondige bevestiging niet.”