Volledig scherm
© Theo Kock

Nedap gaat fabricage producten uitbesteden

GROENLO - Eind volgend jaar worden alle producten van Nedap, het Groenlose bedrijf dat technologische oplossingen verzint, niet meer in eigen huis gemaakt. Ze worden dan gefabriceerd door vijf strategische leveranciers in ons land en Centraal-Europa.

Dat blijkt uit het halfjaarverslag van het Groenlose bedrijf, dat melding maakt van een stijging van de opbrengst met 6 procent naar 92 miljoen euro. De bedrijfswinst exclusief eenmalige posten steeg met 22 procent naar 7,3 miljoen euro. Daarmee worden positievere cijfers getoond dan eind vorig jaar, toen bleek dat de brutowinst circa 10 procent lager was dan een jaar ervoor.

Koerswijziging
Dat Nedap zoveel mogelijk productie uitbesteedt is een koers die in 2014 werd ingezet. Toen werd ook bekend dat daardoor 67 werknemers overbodig werden; voor hen was er een sociaal plan. Het aantal medewerkers was op 30 juni 763, en dat is twee meer dan een jaar eerder.

Power Router
Eind vorig jaar werd duidelijk dat een aantal producten helemaal niet meer gemaakt zou worden. De marktgroep Energy Systems, die onder meer de Power Router bedacht, wordt eind dit jaar opgeheven. Maar Nedap heeft ook een nieuwe marktgroep: Staffing Solutions. Zaken als urenregistratie, roostering en personeelsadministratie bieden de komende jaren goede mogelijkheden voor opbrengstgroei, aldus Nedap.

Toename
De meeste marktgroepen zagen de opbrengsten de afgelopen maanden toenemen. Light Controls (vermogenselektronica en besturingssystemen voor de verlichtingsindustrie) meldt een grote order uit Noord-Amerika. De marktgroep Security Management (systemen voor toegangsbeheer en beveiliging) won opdrachten in verschillende Europese landen.

Melkprijzen
Minder goed waren de resultaten van de marktgroep Livestock Management. De opbrengsten in de varkenshouderij lieten een fraaie groei zien, maar konden de door de lage melkprijzen gedaalde opbrengsten in de melkveehouderij niet compenseren.