Nedap ontwikkelt onder meer elektronische systemen waarmee veeboeren hun stallen kunnen managen.
Volledig scherm
Nedap ontwikkelt onder meer elektronische systemen waarmee veeboeren hun stallen kunnen managen. © Nedap

Nedap Groenlo: varkenspest heeft op termijn ook voordelen

GROENLO – Technologiebedrijf Nedap in Groenlo heeft het operationele resultaat vorig jaar met bijna twee miljoen euro zien dalen tot 17,5 miljoen euro. De daling is volgens de directie een gevolg van investeringen die zijn gedaan in het bedrijf en van de Afrikaanse varkenspest.

Bij de publicatie van het halfjaarbericht liet Nedap al weten dat de activiteiten binnen de varkenshouderij nog steeds ernstige hinder ondervinden van de wereldwijde Afrikaanse varkenspest-epidemie. Toch zit er op de lange termijn volgens de Nedap-directie ook een gunstige kant aan deze epidemie: „Op de lange termijn zal deze ziekte-uitbraak naar verwachting leiden tot een versnelling van de professionalisering in de markt waarvan Nedap kan profiteren.”

Door de epedemie onder varkens daalde het resultaat en de omzet bij Livestock Management. Er werden minder systemen verkocht waarmee boeren vanaf hun laptop de koeien- of varkensstallen kunnen aansturen. Bovendien stegen de personeelskosten met acht procent; er werken er nu 724 mensen bij Nedap, 45 meer dan een jaar geleden. 

Nettowinst stijgt wel

De operationele marge is met 9,1 procent nog altijd prima, maar was in 2018 wel een procent hoger. De nettowinst steeg wel met zeven miljoen tot 24,1 miljoen euro, maar dat is te danken aan verkoop van de Franse activiteiten. De verkoop bracht 14,5 miljoen euro op. De omzet bleef stabiel op 191,5 miljoen euro.

Groei in systemen gezondheidszorg

De marktgroep Healthcare zette de groeitrend voort. Hierin zijn onder meer de administratiesystemen ondergebracht, die Nedap ontwikkelt voor artsen, verpleegkundigen en medewerkers van thuiszorginstellingen. Ook de verkoop van besturingssystemen voor verlichting in de industrie en systemen voor toegansbeheer en beveiliging lieten groei zijn.

Anti-diefstalsystemen

De marktgroep Retail had minder reden tot juichen, daar daalde de omzet. Het gaat daarbij onder meer om de verkoop van hard- en softwaresystemen waarmee diefstallen in winkels moeten worden voorkomen.  Het beursfonds uit de Achterhoek verwacht voor dit jaar wel een stijging van de omzet.