Volledig scherm
Bewoners laten het koninklijke gezelschap met rechts burgemeester De Muralt zien hoe ze na de ramp slechts beperkte middelen over hebben om op straat te kunnen overleven. © Peter Zandee

Nederlandse royals 'weer' in Borculo na stormramp

BORCULO - Het is de Week van het Erfgoed en Ruimte, afgekort WEER. In Borculo gaat historisch erfgoed al heel snel ook over 'weer', vanwege de stormramp die her Berkelstadje in 1925 trof. 

Geen wonder daarom, dat WEER weer is, als je in Borculo rondstruint. Sinds de stormramp is bij gebouwen de ‘cycloon’ een beetje het ijkpunt: gebouwen van vóór de stormramp of van erna. Of mixvormen waarbij zichtbaar is wat authentiek is en wat met het herstel is toegevoegd of gewijzigd.

Het WEER-programma wordt in de Achterhoek op touw gezet door en in de gemeenten Aalten, Berkelland, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen. De gemeenten werken samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, met ondersteuning van Gelders Genootschap en de provincie Gelderland.

Vakbezoekers van het Week van het Erfgoed en Ruimte-programma in Borculo zijn vooral experts op het gebied van monumentenbehoud en het hergebruik van oude gebouwen. 

De leerlingen van groep 7 van de Daltonschool Sint Joris zijn deze dinsdag de échte experts. Zij nemen de WEER-bezoekers op sleeptouw door de binnenstad van Borculo. Het is de uitwerking van een educatief project van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek op initiatief van Mirjan Koldeweij. Tegelijk past het inhoudelijk bij de thema’s voor de volwassen deelnemers.

92 jaar geleden

Het decor is 2017, maar de setting die van 92 jaar geleden. De 34 leerlingen van groep 7 vormen het gezelschap van toen. Burgemeester De Muralt - rijk voorzien van stoppels en een stropdas - leidt koningin Wilhelmina en prins Hendrik en de jonge prinses Juliana rond door het verwoeste centrum. 

Theatermaakster Susan Waanders vormt als een soort one-woman-RVD de buffer tussen de royals en de menigte die meewandelt. Zij heeft twee dagen met de leerlingen aan de voorbereiding van de ‘theatrale rondgang’ gewerkt. Nu nemen de kinderen het over: het is hún optreden in hún stad. 

Blik in de toekomst

Militairen waken voor plunderaars; getroffen inwoners laten het koninklijk gezelschap zien wat allemaal kapot is. Op een enkel moment, in De Weemhof, krijgen de royals met in hun kielzog de 21-eeuwse kijkers, een blik in de toekomst gegund. Hier zijn oude en nieuwe balken open en bloot door elkaar te zien. 

Buiten stuiten de bezoekers op meisjes die ranja verkopen waarbij de winst voor de herbouw van de stad is. Vergeten is de euro, betaald moet worden in papieren guldens. Als de bobo’s terugkeren bij de Joriskerk, zijn ze een tijdreiservaring rijker. En de leerlingen zijn na hun levende geschiedenisoptreden rijp voor het theater.

Volledig scherm
Slachtoffer nog in shock in de Weverstraat. © Peter Zandee