Volledig scherm
PREMIUM
De dag van de mensenrechten wordt jaarlijks op of kort na 10 december aangegrepen voor Write for Rights, als schrijfmarathon om politieke gevangenen te ondersteunen. © Jan Ruland van den Brink

Neede haakt aan bij de jaarlijkse campagne Write for Rights van Amnesty International

NEEDE - Voor het eerst haakt Neede aan bij de jaarlijkse campagne Write for Rights van Amnesty International. Zaterdag kan in De Oale Smederieje worden geschreven voor politieke gevangenen. In De Oude Mattheüs in Eibergen is de schrijfmarathon.

Quote

Write for Rights is een Engelse mond vol, maar wereldwijd staat het voor de jaarlijkse campagne voor de mensenrech­ten

Ageeth Reitsma, Amnesty International-werkgroep Berkelland

‘Write for Rights’. Voor de Needse Fieke van der Werff blijft het een lastige mond vol. „Als ik het uitspreek, lijkt het alsof ik twee keer hetzelfde woord achter elkaar zeg.” In de volksmond blijft de wereldwijde actie om mensenrechten te ondersteunen door voor gewetensgevangenen te schrijven, dan ook ‘schrijfmarathon’ heten.„Write for Rights is een Engelse mond vol, maar wereldwijd staat het voor de jaarlijkse campagne voor de mensenrechten”, weet collega-vrijwilliger Ageeth Reitsma van de Amnesty International-werkgroep Berkelland.

Machthebbers, rechters en gevangenisdirecteuren in allerlei landen worden aangeschreven over de situatie van burgers die door hun mening, geloof, ras of geaardheid als crimineel zijn vervolgd. Aangedrongen wordt op hun onmiddellijke vrijlating. Maar ook worden gevangenen zelf aangeschreven, om hen een hart onder de riem te steken.

In De Oude Mattheüs in Eibergen wordt al enkele jaren twaalf uur achtereen geschreven, waarbij pennen als bij een estafettewedstrijd aan volgende schrijvers worden overgegeven. Dat is ook komende zaterdag weer zo. Van 10.00 tot 22.00 uur blijven de pennen aan de tafels in het kerkgebouw in beweging. Dit jaar wordt daarnaast ook in Neede actie gevoerd: in De Oale Smederieje, het domein van de Historische Kring Neede, kan van 13.00 tot 17.00 uur voor gewetensgevangenen worden geschreven. 

  1. Robot-zorgdier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen
    PREMIUM
    COLUMN

    Ro­bot-zorg­dier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen

    Regelmatig kom ik bij instituten én instellingen robotdieren tegen. Die worden ingezet bij dementerende ouderen. Ze moeten geluksgevoel en troost bieden aan wie zich eenzaam of geïsoleerd voelt. Met thuis een kat en inmiddels ook een hond, vroegen we ons weleens af: waarom geen écht zorgdier? Naar beide - levende dieren en robotdieren - is in de zorg onderzoek gedaan. Robotdieren hoef je nauwelijks te verzorgen: aan de lader of nieuwe batterijen erin en klaar. En een robot bijt niet en vertoont geen ‘onvoorspelbaar gedrag’, is de wetenschappelijke uitleg.