Volledig scherm
Bij de opening van Natuurpark Kronenkamp mochten bezoekers helpen bloembollen planten. © Reinier van Willigen

Neede heeft nu officieel een natuurpark

NEEDE - Natuurpark De Kronenkamp in Neede werd gistermiddag officieel geopend. Het was een moment om stil te staan bij de bijzondere metamorfose van de voormalige rioolzuivering.

Volledig scherm
Bij de opening van Natuurpark Kronenkamp mochten bezoekers helpen bloembollen planten. © Reinier van Willigen
Volledig scherm
Bij de opening van Natuurpark Kronenkamp mochten bezoekers helpen bloembollen planten. © Reinier van Willigen

Niet iedereen was direct onder de indruk van de plannen om de Needse Kronenkamp om te toveren tot natuurpark, memoreerde voorzitter van de Stichting Natuurpark Kronenkamp Ger Borgers tijdens zijn welkomstwoord. „Maar dankzij vele partijen en vrijwilligers is er gekomen wat er nu staat.”

Fraaie plek

Borgers bedankte niet in de minste plaats Henk Bolster, voorzitter van de stichting Vleermuizendorp Neede en Jacqueline Collou als voorzitter van IVN Oost-Achterhoek. „Zij hadden een idee, een visie liever gezegd. Ze zagen geen overwoekerd terrein met vervallen gebouwen, zij zagen markante gebouwen met mogelijkheden, gelegen op een fraaie plek.” 

Mozaïek

Daarna was het dan zo ver: met een grote groep genodigden werd de realisatie van het Natuurpark Kronenkamp officieel in gebruik genomen. Het bord bij de ingang met daarop een plattegrond werd onthuld door Collou en even verderop ook een mozaïek, gemaakt door leerlingen van obs De Hofmaat. De aanwezigen plantten tot slot een bloembol op het terrein.

Overwoekerd

Vier jaar geleden nam de Stichting Natuurpark Kronenkamp de vervallen rioolwaterzuivering over om in te richten tot educatief natuurpark. Alle bebouwing was overwoekerd, het was dan ook veertien jaar niet gebruikt. Maar van een volledig door bramen, brandnetels en ander groen overwoekerde grond veranderde het zuiveringsterrein langzaam maar zeker in een natuurbelevingspark.

Grindfilter

Het eerste grindfilter werd ingericht als bezoekerscentrum, waar vanaf nu exposities, informatiebijeenkomsten en educatie gehouden kunnen worden. Het tweede grindfilter is in oude staat gelaten, maar dan met zonnepanelen op het dak. Samen met de warmtepomp, die ’s winters voor warmte zorgt en ’s zomers juist koelte brengt, maken deze het park energieneutraal. De educatieve activiteiten zijn vooral gericht op leerlingen van de bovenbouw en de eerste klassen ven het middelbaar onderwijs. 

Vleermuizen

Na het officiële gedeelte konden de gasten een kijkje nemen in het park zelf, bij de vleermuizen expositie en bij een 3D film van bijzondere natuurbeelden. Ook waren er videobeelden van de ontwikkeling van het park te zien en een blik op de (digitale) toekomst in het park. De Kronenkamp is genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos, een prijs waaraan een geldbedrag is verbonden.