Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Neergeschoten agent bij schietpartij in Winterswijk is er slecht aan toe

LELYSTAD/ WINTERSWIJK – Het gaat nog altijd slecht met de agent die in december in Winterswijk is neergeschoten. Dat zei de officier van justitie in antwoord op een vraag van een van twee verdachten die woensdag terechtstonden in de rechtbank in Lelystad.

De 22-jarige Vitorio D. uit Winterswijk en de 26-jarige Railton E. zitten samen met nog een derde verdachte vast na de schietpartij op 9 december aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk. Het duo wordt verdacht van een poging tot afpersing. Die poging liep uit de hand toen een agent werd neergeschoten. De politieman werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. ,,Ik vroeg me af hoe het met die agent is’’, zei D. ,,Kort gezegd: het gaat nog steeds niet goed met hem’’, reageerde de officier van justitie.

Rapnummer

Het OM verdenkt het duo van een poging tot doodslag op de bewuste agent. Die avond gingen de twee eerst bij de slachtoffers op bezoek omdat ze geld wilden. Volgens de officier van justitie was het E. die bij die ontmoeting schreeuwde om geld en riep ‘ik ga je schieten!’ De twee gingen weg, volgens het OM om een wapen te halen. 

Dat wapen zou afkomstig zijn uit Arnhem en is naar verluid eerder gebruikt in een videoclip van een rapnummer. Toen ze terugkeerden was de politie inmiddels gearriveerd. Volgens de advocaat van E. is het de vraag of zijn cliënt bij die tweede ontmoeting, waarbij het schot is gelost, betrokken was. Volgens de officier hebben twee personen dat wapen in de hand gehad. ,,En de enige twee die daarvoor in aanmerking komen, zijn D. en E.’'

Reconstructie

Het onderzoek naar de mogelijke afpersing en de schietpartij is nog in volle gang. Het Nederlands Forensisch Instituut gaat binnenkort in Winterswijk onderzoek ter plaatse verrichten. Ook is nog niet duidelijk of er een reconstructie van de schietpartij volgt. Een derde verdachte, de vriendin van D., komt binnenkort ook voor de rechter. Een verzoek van de advocaat van E. om zijn cliënt voorlopig op vrije voeten te laten, is afgewezen. In mei volgt een nieuwe regiezitting.