Volledig scherm
Zilversmid Dambar Bishwokarma (r) en zijn zoon Jos Cherek Bishwokarma uit Nepal zijn momenteel te gast in Nederland. © Peter Zandee

Nepalese zilversmeden te gast in Eibergen

EIBERGEN - Zilversmid Dambar Bishwokarma uit Nepal is vrijdag 22 november samen met zijn zoon Jos Cherek Bishwokarma te gast in De Huve in Eibergen. Dambar is lokaal bekend in Eibergen, van onder meer twee eerdere bezoeken aan de inmiddels opgeheven Wereldwinkel.

In de Silver-Factory van Dambar werkt een aantal jonge mensen, in aantal afhankelijk van de hoeveelheid werk. Veel van de makers zijn afkomstig (net als Dambar) uit de lage kaste groep van de bevolking. In de Nepalese maatschappij staat deze groep vaak achteraan als het gaat om onderwijs en banen. 

In de zilverfabriek krijgen de Nepalese jongeren een baan en een goed salaris. Ook dit is ongewoon in Nepal. Normaal gesproken krijg je als leerling geen geld, totdat je helemaal geschoold bent. Zijn sieraden zijn met vakmanschap gemaakt en voorzien van het hoogste ( Nederlandse) keurmerk.

Vader en zoon Bishwokarma zijn vrijdag van 10.30 tot 17.00 uur te gast in zalencentrum De Huve aan de Grotestraat 52. Bezoekers kunnen dan exclusieve fair trade-sieraden kopen.