Volledig scherm
V.l.n.r.: Wim Aalderink, Inge Klein Gunnewiek, Elvira Schepers en Tineke Zomer. © DG

Nieuw college in Winterswijk zet flinke vaart achter duurzaamheid

WINTERSWIJK - Meer woningen in het buitengebied, extra koopzondagen, een waterstof vulstation, een vernieuwd centrum, zonneparken en flinke vaart achter de duurzaamheid.  Het nieuwe college van Winterswijk presenteerde zich maandag met een vernieuwd akkoord.

Zeventien dagen na de val van het college CDA en WB, stond er een nieuw college. Naast Wim Aalderink (Winterswijks Belang) presenteerden zich drie nieuwe wethouders: Inge Klein Gunnewiek (VVD), Tineke Zomer (GroenLinks) en Elvira Schepers (PvdA). Met een nieuw akkoord.

Veel van de plannen komen rechtstreeks uit het college-akkoord dat WB en CDA een half jaar geleden sloten. Het was van tevoren al aangekondigd. ,,Veel plannen konden we zo overnemen omdat ze gewoon goed zijn", verklaart fractievoorzitter Henk Jan Tannemaat van Winterswijks Belang, die de coalitiebesprekingen leidde. ,,Maar elke nieuwe partij wilde natuurlijk wel zijn eigen accenten leggen.” 

Koopzondagen

Quote

Ook waterstof is een goede nieuwe milieu­vrien­de­lij­ke optie. Voor zowel auto's als woningen.

Henk Jan Tannemaat, Winterswijks Belang

Zo haalde de VVD de extra koopzondagen binnen. Als de winkeliers het willen mogen ze straks elke zondag in juli en augustus open zijn. Winkeliersvereniging ABH-City moet er nog wel over stemmen. Niet alle winkeliers, vooral de kleinere zelfstandigen, zijn blij met dit plan.

Aan duurzaamheid wordt veel aandacht besteed. Zo wil het nieuwe college een waterstof vulstation. ,,Wij geloven niet alleen in elektrificatie als het gaat om nieuwe energievoorziening", aldus Tannemaat. ,,Ook waterstof is een goede nieuwe milieuvriendelijke optie. Voor zowel auto's als woningen. De techniek is nog niet helemaal uitgedacht, maar met een vulstation willen we daarin voorop lopen.” Nederland telt nog maar drie waterstofstations. In Duitsland zijn ze verder.

Leenfonds

Er komt een fonds van 25 miljoen euro waaruit elke Winterswijker, ongeacht inkomen, een lening kan afsluiten voor het verduurzamen van zijn huis. Ook moet er vaart worden gemaakt met de aanleg van 50 tot 120 hectare met zonnepanelen. Alle eigenaren van bedrijven en panden met grote daken worden aangeschreven om panelen te plaatsen. Om er vaart achter te zetten wordt één wethouder bijna helemaal vrijgespeeld voor het thema duurzaamheid, Tineke Zomer van GroenLinks. Ook worden er extra ambtenaren voor aangetrokken.

Woningbouw wordt soepeler in Winterswijk. Er mag meer in het buitengebied gebouwd worden, ook omdat er veel agrarische bedrijven vrij komen. Boerderijsplitsingen worden makkelijker toegestaan en de bouweis voor een woning van minimaal 400 kuub wordt losgelaten. Daardoor is het mogelijk voor jongeren en ouderen kleinere woningen te bouwen. Daar is veel behoefte aan.

Centrum

Maar ook het centrum moet snel worden aangepakt, vindt het nieuwe college. Er komt een nieuwe centrumvisie. Voor de PvdA werd de aandacht voor houtstook opgenomen in het akkoord. Er moet meer inzicht en bewustwording komen dat houtstook de leefbaarheid kan schaden, vindt raadslid Ubel Zuiderveld (PvdA) al veel langer. 

De oude plannen uit het vorige akkoord, zoals armoedebestrijding en burgerparticipatie, blijven gehandhaafd.

Volledig scherm
In de zomer mogen elke zondag de winkels open van het nieuwe college. © Theo Kock