NL-Alert vanwege rook bij enorme brand in garagebedrijf Doetinchem

DOETINCHEM - In garagebedrijf SN Auto’s aan de Industriestraat in Doetinchem is maandagmiddag brand uitgebroken. Het gaat om een uitslaande brand, er is veel rookontwikkeling. Het pand is niet meer te redden. 

Het gebouw staat in lichterlaaie, auto’s die buiten het bedrijf staan worden nat gehouden door de brandweer. De vlammen slaan metershoog uit het pand en de rook is in de wijde omgeving te zien, zo ook vanaf het station. Vooralsnog heeft dat geen gevolgen voor het treinverkeer.

In de stad is de brand goed te ruiken, er ontstaan intussen ook files.

NL-Alert

Om 15.52 uur is een NL-Alert uitgegaan vanwege de rookontwikkeling. Wie last heeft van de rook wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

De Veiligheidsregio meldt om 16.00 uur dat de brandweer nu inzet op het redden van omliggende panden. Ze vraagt mensen de hulpdiensten de ruimte te geven en niet te komen kijken. Een half uur later meldt de Veiligheidsregio dat het ergste vuur geblust is en de brand niet is overgeslagen op omliggende panden.

Af en toe zijn er knallen te horen. Een aantal mensen heeft rook ingeademd, er zijn meerdere ambulances ter plaatse.

Oorzaak

De brand is ontstaan door kortsluiting in een auto die vanochtend was binnengebracht bij het garagebedrijf, zegt de brandweer. De eigenaar van de garage heeft nog geprobeerd de brand te blussen, maar er was geen houden aan.

Het bedrijf bestaat negen jaar en wordt gerund door twee broers die 24 jaar geleden naar Nederland kwamen vanuit Irak. Daarnaast werken er twee personeelsleden. Ze zijn ontdaan door het incident: ,,Alles wat ik heb opgebouwd, is weg’’, zei een van de mannen maandagmiddag.

Bibliotheek dicht

De bibliotheek in Doetinchem heeft haar deuren gesloten omdat bezoekers last hadden van de rook, laten medewerkers via Twitter weten. Twee woningen die vlak achter het getroffen bedrijf liggen, zijn ontruimd.

Bewoonster Marian Reumer geeft aan naar haar woning op een nabijgelegen camping te gaan. Ze noemt het incidentt ‘heel erg’ voor de getroffen garagehouders. ,,Het is heel erg sneu voor die jongens. Ze werken keihard, je kunt altijd bij hen terecht.’’. 

Volledig scherm
Brand in Doetinchem © GinoPress B.V.
Volledig scherm
De brand in Doetinchem. © RonVMedia
Volledig scherm
Doetinchem © GinoPress B.V.
Volledig scherm
Doetinchem © DG
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.