Volledig scherm
Harry Rietdijk in zijn keuken waar sinds juni meerdere scheuren zijn ontstaan. Foto: Jan van den Brink © Jan Ruland van den Brink

(Nog) amper scheuren in Achterhoekse huizen na droogte

WINTERSWIJK/DOETINCHEM - Het aantal meldingen van scheuren in huizen in de Achterhoek is voorlopig op een hand te tellen. De reden is, volgens waterschap Rijn en IJssel, dat woningen op zandgrond minder kans op verzakking hebben door de lage stand van grondwater dan woningen op klei. Toch lijkt het ook hier raak. ,,Ik houd mijn hart vast.’’

Bewoners van één woning in Doetinchem-noord en van één woning in het Woold bij Winterswijk hebben zich recentelijk gemeld bij waterschap Rijn en IJssel omdat ze scheuren in hun huizen hebben. 

Scheuren waarvan wordt vermoed dat ze zijn veroorzaakt door de periode van grote droogte tijdens de zomermaanden. Daarnaast is er een bewoner - Harry Rietdijk - van de Laurensstraat in Doetinchem, die zegt zichzelf te hebben gemeld bij het waterschap.

Knal

,,Dat was al in augustus”, zegt Rietdijk, die ook een mail naar De Gelderlander stuurde met foto's van diverse scheuren ontstaan in zijn jaren vijftig-woning in de wijk De Hoop. ,,Dit speelt vanaf juni. De eerste scheur ontstond in de gang bij de voordeur. Die heb ik nog bijgewerkt maar daarna kwamen er meer scheuren. Vorige week schrok ik ‘s avonds weer van een knal: nu was er een tegel boven het fornuis in de keuken gebarsten.”

Dat de droogte kan leiden tot soms vuistdikke scheuren in woningen, weten we sinds begin november. Toen werd duidelijk dat er in de Liemers tal van meldingen waren van scheuren in woningen, veroorzaakt door verzakkingen. Dit komt vermoedelijk door het extreem lage grondwaterpeil waardoor de bodem inklinkt. Alleen in Zevenaar gaat het tot dusverre om ruim tweehonderd gedupeerden.

Gebouwd op puin

,,Dat het aantal meldingen in de Achterhoek veel lager is, komt vermoedelijk omdat de Liemers kleigrond heeft en de Achterhoek zandgrond”, zegt Vanya Ginsel, woordvoerder van waterschap Rijn en IJssel. ,,De bodem in de Liemers bestaat uit een laag zand, daaronder zit een laag klei en daaronder zit weer een laag zand. 

Als het water wegtrekt, klinkt de klei in, waardoor een verzakking kan ontstaan. Zandgronden, zoals in de Achterhoek, worden heel droog zoals we afgelopen zomer hebben kunnen zien maar klinken niet in.”

Niettemin wijst alles erop dat de scheuren in de koopwoning van Rietdijk wel degelijk zijn ontstaan door de droogteperiode. Zijn huis is een koopwoning gebouwd rond 1954, een jaar eerder dan de rest van de wijk De Hoop. Die staat vol met rijtjeswoningen vernoemd naar de Canadese militairen die Doetinchem in april 1945 hadden bevrijd. De wijk is gebouwd op puin afkomstig van de bombardementen op de binnenstad. 

Kelder

Volledig scherm
Een scheur in de gang van de woning van Rietdijk. © Jan Ruland van den Brink

Een van de verschillen met de andere huizen is dat de woning van Rietdijk een kelder heeft van ongeveer vier bij vier meter, met een hoogte van 1.70 meter. ,,Volgens de man van het waterschap is de kelder de oorzaak”, zegt Rietdijk. ,,Normaal zorgt het grondwater voor tegendruk zodat de kelder op de plaats blijft. Maar door het zakken van het grondwater is die tegendruk vermoedelijk weggevallen.”

Rietdijk woont met een buurman in een twee-onder-een-kap-woning. De buurman heeft ook een kelder. Hij zegt wel scheuren te hebben, maar die zouden eerder zijn ontstaan.

Rietdijk heeft de kwestie aangekaart bij zijn verzekering. Behalve met het waterschap heeft hij naar eigen zeggen ook contact gehad met de gemeente en zijn aannemer. ,,Die raadt me aan eerst te wachten tot het huis zich gezet heeft”, zegt Rietdijk. ,,Daarna kijken we naar maatregelen. Ik houd mijn hart vast. Hopelijk volgt er niet nog zo'n zomer.”