Volledig scherm
De nieuwbouwwijk Op de Bleek in Eibergen. © Lars Smook

Nog geen opbloei van huizenverkoop in Berkelland

BORCULO - In de gemeente Berkelland is hooguit sprake van beweging op koopwoningmarkt, een nieuwe hausse - zoals in de meeste steden van Nederland - komt lokaal nog niet voor.


De binnen de gemeente actieve makelaars constateren dat er in Berkelland ruim aanbod van huizen is laagste en hoogste prijssegmenten (onder 250.000 euro en boven 350.000 euro). Zij geven echter aan dat binnen de middencategorie 250.000-350.000 euro) meer vraag dan aanbod voorkomt.

Dat laatste geldt volgens de deskundigen eveneens voor de groep grondgebonden seniorenwoningen met slaap- en badkamer op de begane vloer. De makelaars stellen dat de meeste Berkellandse ouderen niet zitten te wachten op een appartement, ook niet als huurhuis. Dit heeft te maken met het feit dat de lage spaarrente uit hun vermogen na verkoop van de koopwoning te weinig bijdraagt aan de huur.

Licht inhaaleffect

De experts signaleren daarentegen binnen de groep starters een licht inhaaleffect. ‘Degenen die hebben gespaard voor de aankoop van hun eerste huis, zien nu door de lage rentestand hun kans. Dit stuwmeer loopt leeg’, wordt gemeld in de gemeentelijke nota over de Lokale Woonagenda 2016-2020.

Het woningaanbod sluit echter wat betreft de prijs en de kwaliteit niet overal in de gemeente Berkelland aan op dezelfde manier. ‘De starters op koophuizenmarkt moeten het doen met de keuze er plaatselijk voorhanden is. In Neede kopen zij vooral in de bestaande woningvoorraad, maar in Eibergen slaan ze hun slag vooral in de betaalbare nieuwbouwprojecten’, meldt het rapport.

Er is verder meer toeloop uit naburige steden en zelfs uit de Randstad.