Volledig scherm
Het afscheidsoptreden van Normaal in Arnhem in 2015. © ANP

Normaal in originele bezetting terug met ‘Olderwets Høken’

UpdateLOCHEM/HUMMELO - De Achterhoekse band Normaal keert vier jaar na het afscheidsconcert in de GelreDome van 2015 terug op de bühne. De dialectband rond voorman Bennie Jolink speelt onder de naam ‘Olderwets Høken’ een eenmalig optreden op Hemelvaartsdag 2019 (30 mei) in Lochem, waar het in 1975 ook allemaal begon voor de band.

Normaal stopte in 2015, na veertig jaar op de bühne te hebben gestaan. In stadion Gelredome werd destijds afscheid genomen van 33.000 ‘anhangers’ met het concert ‘Ajuu, de mazzel’. De band gaf in die periode ook een ‘Twents afscheidsconcert’, in Bentelo. 

Jolink voelt zich weer goed

Gezondheidsklachten dwongen voorman Bennie Jolink destijds te stoppen met optreden. Maar dankzij een nieuw geneesmiddel heeft hij vier jaar later weer hoop: “Ik had begin 2016 helemaal niet meer verwacht dat ik weer zo goed op zou knappen!”, laat Jolink weten. “Bij de standbeeld onthulling op Hemelvaartsdag was ik erg benieuwd of ik het vol zou kunnen houden, maar het ging prima. Inmiddels ben ik nog weer een stuk vooruit gegaan en verheug me heel erg op 30 mei.”

Originele bezetting

Bijzonder is dat de band in vrijwel originele bezetting aantreedt. Dus behalve met Jolink als voorman met Willem Terhorst op bas en Ferdi Jolij op gitaar. Alleen de begin 2014 overleden drummer van het eerste uur Jan Manschot is er niet bij. Achter het drumstel zit Timo Kelder, die in het laatste jaar van Normaal de drummer was en ook speelde tijdens het afscheidsconcert op 19 december 2015 in Arnhem.

Voorprogramma en kaartverkoop

Ook een deel van het voorprogramma is al bekend voor het dagvullend openlucht concert, namelijk Rowwen Hèze en De Boetners. De show vindt plaats op het Tractorpulling terrein aan de Brinkerinkweg in Lochem. Een kaartje in de voorverkoop kost 43,86 euro, dit is exclusief servicekosten. Aan de kassa is de entree 55 euro. De verkoop start vrijdag 7 december om 10.00 uur via www.ticketmaster.nl.

Poll

Dialectband Normaal eenmalig terug op het podium in Lochem

  • Geweldig, ik sta volgend jaar vooraan om weer te høken! (40%)
  • Zo goed als vroeger wordt het toch nooit meer (25%)
  • Bennie Jolink wordt zo onze eigen Mick Jagger (35%)
1745 stemmen
Volledig scherm
Het laatste optreden van Normaal in Twente, in 2015 kwamen 8000 fans naar Bentelo. © Wouter Borre